Bernard Haitink ontvangt Edison Oeuvreprijs

21 november 2016

Bernard Haitink © Simon van Boxtel

Bernard Haitink ontvangt Edison Oeuvreprijs

Dirigent Bernard Haitink krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016. Hij ontvangt de onderscheiding aanstaande zondag tijdens de rechtstreekse uitzending van Podium Witteman op NPO 2.

Juryvoorzitter Mischa Spel: 'Voor de jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar kort, om niet te zeggen: non existent. De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan. Wij zijn zeer vereerd en dankbaar dat hij die heeft willen aanvaarden en persoonlijk in ontvangst wil komen nemen.' Volgens de jury is Haitink in zijn lange carrière vele betekenisvolle samenwerkingen aangegaan met diverse orkesten en gezelschappen. Op zijn 87e is hij nog steeds actief op het allerhoogste niveau en leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het London Symphony Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe.

In 2017 is Bernard Haitink in Het Concertgebouw te horen met het Chamber Orchestra of Europe en keert hij terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij 27 jaar chef-dirigent was.