De vrouwelijke Faust: Mascagni's Rapsodia satanica (met film)

Grote Zaal

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.
Zaterdag 4 november 2017 | 14:15- 16:35 | Grote Zaal | NTR ZaterdagMatinee
 • Musici & Programma

  Musici

  Radio Filharmonisch Orkest

  Valerio Galli - dirigent

  Rosanne Philippens - viool

  Programma

  Puccini - Capriccio sinfonico

  Busoni - Vioolconcert in D, op. 35a

  Mascagni - Rapsodia satanica (met film)

  Dit concert heeft een pauze

 • Omschrijving

  Filmmuziek van Pietro Mascagni
  Hoewel in menige biografie van Pietro Mascagni vermeld staat dat hij ook filmmuziek schreef, componeerde de Italiaanse operacomponist slechts één filmscore. In 1915 schreef hij zijn operateske noten voor de zwijgende film Rapsodia satanica van regisseur Nino Oxilia. Deze opmerkelijke bijdrage aan de Italiaanse cinematografie was diens laatste film. Het plot lijkt op de Faustmythe, maar de ‘Faust’ is nu een oudere vrouw, gespeeld door Lyda Borelli. Zij sluit een pact met de duivel om eeuwige jeugd te verkrijgen. Naar verluidt nam Mascagni de opdracht louter aan voor het geld – hij wilde de zorg voor zijn zieke broers kunnen bekostigen. De muziek, meeslepend als Cavalleria rusticana, leed daar overigens niet onder.

  Rosanne Philippens speelt Busoni
  De noten dragen de beelden die in 2006 door het Duitse Arte geheel gerestaureerd en in ere hersteld werden. De complete film wordt tijdens de ZaterdagMatinee vertoond, waarbij Mascagni’s muziek vanzelfsprekend live wordt gespeeld. Het Capriccio sinfonico van Mascagni’s grote rivaal Puccini en het door Rosanne Philippens gespeelde Vioolconcert van Busoni (dat het neoclassicisme inluidde) bieden een geweldig tijdskader.

 • Prijzen

  Drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.
  Prijzen voor dit concert zijn exclusief transactiekosten: € 2,50 per bestelling. Voor papieren kaarten wordt een extra bedrag van € 1,50 gerekend.

  Bent u Vriend of Entrée-lid?

  Log dan eerst in zodat wij de juiste prijzen kunnen tonen

 • Musici

  Radio Filharmonisch Orkest

  Valerio Galli - dirigent

  Rosanne Philippens - viool

  Programma

  Puccini - Capriccio sinfonico

  Busoni - Vioolconcert in D, op. 35a

  Mascagni - Rapsodia satanica (met film)

  Dit concert heeft een pauze

In beeld

Kijk alvast rond!

Neem alvast een kijkje in Het Concertgebouw. Neem plaats op het frontbalkon, wandel door de foyers, of bekijk de Grote Zaal eens vanuit het perspectief van de dirigent!

Start de virtuele tour

Inspiratie nodig?

Vind uw concert!

Vindt u het lastig om het juiste concert te kiezen? Luister uzelf in drie stappen door het Concertkompas en vind uw perfecte concert.

Start het concertkompas
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.