Gergiev en Rotterdams Philharmonisch: Nachtstukken van Mahler en Dutilleux

Grote Zaal

Wijziging d.d. 17 nov 2017: De aanvangstijd van dit concert is een uur vervroegd. Het concert begint om 13.15 uur, in plaats van om 14.15 uur. Kaartkopers worden geïnformeerd.
Zaterdag 10 februari 2018 | 13:15- 15:20 | Grote Zaal | NTR ZaterdagMatinee | Vanaf € 40,00
 • Musici & Programma

  Musici

  Rotterdams Philharmonisch Orkest

  Valery Gergiev - dirigent

  Programma

  Dutilleux - Timbres, espace, mouvement

  Mahler - Zevende symfonie in b

  Geluidsfragmenten

  Dit concert heeft een pauze

 • Omschrijving

  Valery Gergiev dirigeert Mahlers Zevende
  Twee delen van zijn Zevende symfonie gaf Gustav Mahler de titel ‘Nachtmusik’ mee, en het spookachtige Scherzo daartussen klinkt als een nachtmerrie. Vaak wordt beweerd dat Mahler zich voor zijn nachtmuzieken liet inspireren door Rembrandts Nachtwacht. Zijn Nederlandse collega Alphons Diepenbrock bewees: dat was onzin. Ook de bijnaam ‘Lied der Nacht’ werd pas na Mahlers dood verzonnen en zou zeker geen genade hebben gevonden in zijn ogen. Alleen al de fulminante finale in C-groot maakt dat onmogelijk. Mahler had het slot van de symfonie met de drie ‘nachtstukken’ niet voor niets omschreven als ‘klaarlichte dag’. De contrastrijke partituur is een kolfje naar de hand van Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Maar ondanks het stralende slot is Mahlers Zevende nog altijd zijn minst gespeelde partituur.

  Dutilleux en Van Goghs ‘nachtwerk’
  Henri Dutilleux gaf zijn orkestwerk Timbres, espace, mouvement de beschrijvende titel ‘La nuit étoilée’. Het gelijknamige schilderij van Vincent van Gogh was hier een bron van inspiratie. Het ‘zwarte gat’ in het midden van diens sterrennacht vertaalt Dutilleux door de hoge strijkers in het orkest weg te laten. De onmetelijke ruimte wordt plastisch weergegeven door de verspreide opstelling van de twaalf cellisten, als flonkerende sterren.

 • Prijzen
  Rang 1 Rang 2
  Standaard € 46,00 € 40,00
  CJP € 40,00 € 40,00
  65 plus € 40,00 € 40,00

  Drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.
  Prijzen voor dit concert zijn exclusief transactiekosten: € 2,50 per bestelling. Voor papieren kaarten wordt een extra bedrag van € 1,50 gerekend.

  Bent u Vriend of Entrée-lid?

  Log dan eerst in zodat wij de juiste prijzen kunnen tonen

 • Musici

  Rotterdams Philharmonisch Orkest

  Valery Gergiev - dirigent

  Programma

  Dutilleux - Timbres, espace, mouvement

  Mahler - Zevende symfonie in b

  Geluidsfragmenten

  Dit concert heeft een pauze

In beeld

Kijk alvast rond!

Neem alvast een kijkje in Het Concertgebouw. Neem plaats op het frontbalkon, wandel door de foyers, of bekijk de Grote Zaal eens vanuit het perspectief van de dirigent!

Start de virtuele tour

Inspiratie nodig?

Vind uw concert!

Vindt u het lastig om het juiste concert te kiezen? Luister uzelf in drie stappen door het Concertkompas en vind uw perfecte concert.

Start het concertkompas
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.