Matthäus-Passion door Ton Koopman en Amsterdam Baroque

Grote Zaal

Concertorganisatie:
The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
 • Musici & Programma

  Musici

  Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

  Ton Koopman - dirigent

  Hana Blazíková - sopraan

  Maarten Engeltjes - countertenor

  Tilman Lichdi

  Jörg Dürmüller - tenor

  Falko Hönisch - bariton, christus

  Klaus Mertens - bas

  Programma

  J.S. Bach - Matthäus-Passion, BWV 244 - Matthäus-Passion, BWV 244

  Geluidsfragmenten

 • Omschrijving

  Matthäus-Passion
  Vanavond kunt u na lange tijd weer genieten van de Matthäus-Passion onder leiding van de nestor van de Barokmuziek, Ton Koopman. Samen met zijn onvolprezen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir voert hij dit absolute hoogtepunt uit de Barokmuziek uit. Niet eerder dan in Bachs Matthäus werd het lijdensverhaal zo krachtig, indringend en meeslepend verteld. De beeldende voordracht van de Evangelist, de aangrijpende en intieme aria's zoals Erbarme Dich, de krachtige, soms zelfs agressieve en donderende commentaren in de koren, de emoties van Christus, het is er allemaal.

  Ton Koopman
  Al sinds het begin van zijn onderzoeken naar en uitvoeringen van de Barokmuziek neemt de Matthäus-Passion bij Ton Koopman een bijzondere plaats in. Hij deed veel onderzoek naar het werk, onder meer in samenwerking met het Bach Archiv Leipzig. De inzichten die dit opleverde, verwerkt Ton Koopman in zijn uitvoeringen, die door velen als internationaal toongevend worden beschouwd. In de indrukwekkende lijst van barokke werken die Ton Koopman met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir heeft uitgevoerd, neemt Bachs Matthäus-Passion een speciale plek in.

 • Prijzen

  Drankjes zijn bij de prijs inbegrepen

  Prijzen voor dit concert zijn exclusief transactiekosten: € 2,50 per bestelling. Voor papieren kaarten wordt een extra bedrag van € 1,50 gerekend (niet van toepassing op de Gratis Lunchconcerten).

 • Digitaal Concertprogramma

  Digitaal Concertprogramma

  Voor dit concert is een digitaal concertprogramma te koop voor € 1,50. Hierin vindt u het programmaoverzicht, biografieën, toelichtingen en leuke wetenswaardigheden per concert. U kunt dit concertprogramma in het winkelmandje toevoegen. Vanaf een aantal weken voorafgaand aan het concert is het digitale programma te bekijken op www.preludium.nl.

 • Verdieping
  • J.S. Bach

   Een van de wonderlijkste episodes uit het leven van Bach vond plaats in de gevangenis. De dertiger, met thuis een groeiend gezin, had ontslag genomen aan het hof van Weimar, omdat hij elders beter betaald zou gaan worden. De hertog nam deze belediging niet, en liet hem arresteren. Een stoïcijnse Bach gebruikte zijn maand in de cel overigens goed: hij schreef diverse orgelstukken.

    

   Het is typerend voor Bach, die uiteindelijk altijd tegen de stroom in zijn eigen pad probeerde te volgen. Des te opvallender is het dat de componist, wars van autoriteit als hij was, het grootste deel van zijn leven werkte in dienst van machthebbers. Als kapelmeester en cantor schreef hij aan de lopende band missen, cantates en andere gelegenheidswerken, die direct werden gerepeteerd en uitgevoerd. Veel ervan zijn niet bewaard gebleven, maar meer dan 1100 stukken wel. Samen vormden ze een revolutie in de muziekgeschiedenis, die eeuwen later nog naklinkt.

    

   Altijd wilde Bach het maximale halen uit instrumenten, die vaak nog volop in ontwikkeling waren. Dat mondde nog wel eens uit in ruzietjes met de musici, waarbij pruiken door de lucht vlogen en deuren werden dichtgeknald. Bach bracht bovendien het idee van meerstemmigheid tot nieuwe hoogten. In plaats van de hoofdrol te hebben of er juist maar een beetje bij te hangen, kreeg elke stem zijn eigen kracht en inhoud. Het resultaat was méér dan de som der delen.

    

   Bachs muziek was echter niet alleen inventief, maar heeft ook een grote emotionele zeggingskracht. Die zeldzame combinatie zorgde ervoor dat componisten hem bleven zien als inspirator. De verering door het publiek heeft in de laatste eeuw bijna religieuze vormen aangenomen. Een bijzondere wending voor een man die het zelf allemaal niet zo indrukwekkend vond: ‘Alles wat je moet doen is de juiste toon aanslaan.’ Dat is precies wat hij heeft gedaan.

 • Musici

  Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

  Ton Koopman - dirigent

  Hana Blazíková - sopraan

  Maarten Engeltjes - countertenor

  Tilman Lichdi

  Jörg Dürmüller - tenor

  Falko Hönisch - bariton, christus

  Klaus Mertens - bas

  Programma

  J.S. Bach - Matthäus-Passion, BWV 244 - Matthäus-Passion, BWV 244

  Geluidsfragmenten

In beeld

Inspiratie nodig?

Vind uw concert!

Vindt u het lastig om het juiste concert te kiezen? Luister uzelf in drie stappen door het Concertkompas en vind uw perfecte concert.

Start het concertkompas