Oorlog en schoonheid: Sjostakovitsj, Haydn en Pärt

Grote Zaal

Dit concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele aanbod.
Zaterdag 28 februari 2015 | 14:15- 16:20 | Grote Zaal | NTR ZaterdagMatinee
 • Musici & Programma

  Musici

  Polyphony

  Britten Sinfonia

  Stephen Layton - dirigent

  Programma

  Sjostakovitsj - Kammersinfonie, op. 110a (arr. R. Barshai)

  Pärt - Berliner Messe

  J. Haydn - Mis in d, Hob. XXII: 11 'Nelson-mis'

  Dit concert heeft geen pauze

 • Omschrijving

  Sjostakovitsj’ Kammersinfonie
  Ondanks dood, verderf en hartverscheurend leed leidt oorlog zo nu en dan ook tot meeslepende muziek. Dmitri Sjostakovitsj’ Kammersinfonie is een bewerking van zijn Achtste strijkkwartet, een werk dat hij in slechts drie dagen neerpende tijdens een verblijf in Dresden. Hij was hevig ontdaan door de verwoestingen die de geallieerde bombardementen er in de Tweede Wereldoorlog hadden aangericht.

  Duistere tijden: Haydns Nelson-mis
  Joseph Haydn voorzag zijn Mis in d van de onheilspellende ondertitel ‘Missa in angustiis’. Anno 1798 waren het inderdaad ‘duistere tijden’ voor Oostenrijk, dat maar met moeite weerstand kon bieden aan de Napoleontische legers. Toen de Engelse admiraal Horatio Nelson een klinkende overwinning boekte op de Fransen, werd Haydns meesterlijke miszetting van de weeromstuit bestempeld tot Nelson-mis. Arvo Pärts (katholieke!) Berliner Messe vormt een staalkaart van zijn spirituele geloofsbrieven. Flarden neo-gregoriaans en renaissancepolyfonie komen samen in magische muziek van een meditatieve eenvoud.

 • Prijzen

  Drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.
  Prijzen voor dit concert zijn exclusief transactiekosten: € 2,50 per bestelling. Voor papieren kaarten wordt een extra bedrag van € 1,50 gerekend.

  Bent u Vriend of Entrée-lid?

  Log dan eerst in zodat wij de juiste prijzen kunnen tonen

 • Digitaal Concertprogramma

  Digitaal Concertprogramma

  Voor dit concert is een digitaal concertprogramma te koop voor € 1,50. Hierin vindt u het programmaoverzicht, biografieën, toelichtingen en leuke wetenswaardigheden per concert. U kunt dit concertprogramma in het winkelmandje toevoegen. Vanaf een aantal weken voorafgaand aan het concert is het digitale programma te bekijken op www.preludium.nl.

 • Musici

  Polyphony

  Britten Sinfonia

  Stephen Layton - dirigent

  Programma

  Sjostakovitsj - Kammersinfonie, op. 110a (arr. R. Barshai)

  Pärt - Berliner Messe

  J. Haydn - Mis in d, Hob. XXII: 11 'Nelson-mis'

  Dit concert heeft geen pauze

In beeld

Kijk alvast rond!

Neem alvast een kijkje in Het Concertgebouw. Neem plaats op het frontbalkon, wandel door de foyers, of bekijk de Grote Zaal eens vanuit het perspectief van de dirigent!

Start de virtuele tour

Inspiratie nodig?

Vind uw concert!

Vindt u het lastig om het juiste concert te kiezen? Luister uzelf in drie stappen door het Concertkompas en vind uw perfecte concert.

Start het concertkompas
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.