Jaap van Zweden chef-dirigent van de New York Philharmonic

27 januari 2016

Jaap van Zweden © Bert Hulselmans

De New York Philharmonic maakte vandaag bekend dat het orkest Jaap van Zweden heeft aangesteld als zijn nieuwe 'Music Director'. In seizoen 2018-2019, het 177e seizoen van de New York Philharmonic, zal Jaap van Zweden voor de eerste keer als chef het orkest leiden. Een seizoen eerder al gaat hij aan de slag als 'Music Director Designate'. Het Concertgebouw heeft al meer dan 35 jaar een warme band met Jaap van Zweden. Simon Reinink, algemeen directeur, vertelt:

"Het Concertgebouw is buitengewoon trots dat Jaap van Zweden als tweede Nederlander ooit is benoemd tot chef-dirigent van het prestigieuze New York Philharmonic Orchestra. Zowel met dit orkest als met Jaap van Zweden heeft Het Concertgebouw al vele decennia een nauwe band. We kijken uit naar het eerste optreden van dit orkest onder leiding van Van Zweden. In het bijzonder kijken we uit naar de concerten die het NYPhil komt geven in het kader van het grootse Mahler Feest in 2020, waar de orkesten die Mahler zelf heeft gedirigeerd alle orkestwerken komen uitvoeren."

New York Philharmonic

Jaap van Zweden is de 26e chef-dirigent van de New York Philharmonic. Hij treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Gustav Mahler, Leonard Bernstein en Pierre Boulez. Van Zweden is niet de eerste Nederlander die 'Music Director' wordt van de NYPhil. Van 1922 tot en met 1930 zwaaide Willem Mengelberg de scepter over het orkest. De New York Philharmonic is een van de oudste orkesten ter wereld. Sinds de oprichting in 1842 werkt het voortdurend samen met de beste dirigenten, solisten en componisten. Zo bracht het orkest Dvořáks beroemde Negende symfonie in première (1893), maar ook bijvoorbeeld John Adams' On the Transmigration of Souls, ruim een eeuw later. Het orkest is sterk verankerd in de New Yorkse en Amerikaanse samenleving. Met onder meer talloze educatieprojecten, online activaties, en gratis parkconcerten bereikt het jaarlijks tientallen miljoenen luisteraars.   

Jaap van Zweden

In relatief korte tijd heeft Jaap van Zweden de top van de dirigeerwereld bereikt. Van Zweden was in 1979 de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest ooit. Hij was toen achttien. In 1995 vertrok hij bij het orkest om zich te richten op zijn dirigeercarrière. Die carrière nam al snel een hoge vlucht. Na chef-dirigentschappen bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest maakte Van Zweden in 2008 de overstap naar Amerika. Daar werd hij chef bij het Dallas Symphony Orchestra, dat hij tot grote hoogte wist op te stuwen. Nu volgt de volgende stap: chef-dirigent bij de New York Philharmonic, een van de beroemdste orkesten ter wereld. Naast de muziek zet Jaap van Zweden zich voortdurend in voor maatschappelijk projecten. In 1997 richtte hij, samen met zijn vrouw, de Papageno Stichting op. Deze stichting helpt  kinderen met autisme met speciaal ontwikkelde programma’s en therapieën vol muziek. Het Concertgebouw is verheugd dat Jaap van Zweden ook bereid is gevonden om mee te doen aan de Tijd voor Muziek-campagne. Deze campagne van Het Concertgebouw richt zich erop om door middel van de digitale leerlijn Kazoo muziek weer een prominente plek op in het basisonderwijs te geven.

Jaap van Zweden over muziek op de basisschool
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.