Jazzlegende Toots Thielemans overleden

22 augustus 2016

Toots Thielemans © Jos L. Knaepen

De Belgische mondharmonicaspeler, gitarist en componist Toots Thielemans is op 94-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn lange carrière speelde Thielemans met 's werelds grootste jazzmuzikanten, onder wie Miles Davis, Charlie Parker en Ella Fitzgerald. Hij was tot op zeer hoge leeftijd actief, pas in 2014, hij was toen 91, stopte Toots Thielemans met optreden.

Toots Thielemans werd geboren in 1922 in een volkswijk in Brussel. Om zijn longen te trainen - Thielemans had last van astma - begon hij tijdens zijn tienerjaren met het spelen van mondharmonica. Het begin van een imposante carrière die hem vanuit Brussel de hele wereld over zou brengen. Naast live-optredens was zijn karakteristieke geluid met regelmaat te horen in de huiskamers, zoals in de films Midnight Cowboy en Turks Fruit, maar ook in bijvoorbeeld de tunes van Sesamstraat en Baantjer. De bekendste jazzcompositie van Thielemans is waarschijnlijk Bluesette, een nummer dat ook door talloze andere muzikanten werd uitgevoerd en opgenomen.

Toots Thielemans heette eigenlijk Jean Baptiste Thielemans. De naam Toots koos hij als verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. Hij kreeg in zijn leven verschillende onderscheidingen, zoals de Concertgebouw Jazz Award en de Amerikaanse NEA Jazz Master Award. In 2001 werd Thielemans door de Belgische koning Albert II tot baron verheven.

Toots Thielemans trad verscheidene malen op in Het Concertgebouw. De laatste keer was op 5 oktober 2011 in de Grote Zaal tijdens het Brasil Festival Amsterdam.

Toots Thielemans speelt Bluesette
Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.