Koninklijk Concertgebouw Concours 2018

Dit jaar vindt de tiende editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours plaats. Het aantal aanmeldingen was overweldigend. De YouTube-filmpjes van aIle deelnemers kun je hier bekijken. Inmiddels is bekend geworden wie de kandidaten zijn voor de halve finale op zondag 27 mei in de Kleine Zaal. Dat zijn:

 • Anna Schultz, 13 jaar, viool
 • Marcel Sutedja, 10 jaar, viool
 • Alexander Jansen, 12 jaar, piano
 • Luna van Leeuwen, 14 jaar, viool
 • Devesa Ganzevoort, 12 jaar, tabla
 • Emma Naegele, 12 jaar, cello
 • Sieger Jobsis, 11 jaar, piano
 • Esther Revesz, 11 jaar, piano
 • Nynke Dijkstra, 14 jaar, klarinet
 • Bettino Weisser, 14 jaar, piano
 • Thomas Prechal, 13 jaar, cello
 • Bart van de Lint, 13 jaar, cello

Iedereen die zich heeft aangemeld, is van harte uitgenodigd voor een workshop in Het Concertgebouw op 19 mei. Je bent de hele dag bij ons in huis: na afloop van de workshop krijg je een rondleiding langs alle geheime plekken van het gebouw en treed je samen met de andere deelnemers op in de Kleine Zaal.

Een bijzondere, nieuwe prijs is nú al uitgereikt: harpist Koen van Tilborg krijgt de aanmoedigingsprijs. Hij mag een dagje meelopen met Petra van der Heide, soloharpiste van het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

De komende weken:

 • Op 19 mei vinden de workshop, rondleiding en concert plaats voor alle deelnemers (ongeacht of je geselecteerd bent voor de halve finale of niet).
 • De halve finale vindt plaats op zondag 27 mei 2018 om 11.00 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Hier zal je een muziekstuk naar keuze ten gehore brengen van maximaal 10 minuten. Er mag 1 muzikant mee om je op het podium te begeleiden.
 • De masterclass podiumpresentatie (uitsluitend voor de 6 finalisten) gegeven door Mathijs van der Heide vindt plaats op zaterdag 9 juni 2018.
 • De finale vindt plaats op zondag 17 juni 2018 om 15.00 uur in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. In overleg met de jury bepalen we samen welk muziekstuk je hier ten gehore zal brengen. Kaarten voor de finale kosten € 12,50 en kun je binnenkort hier bestellen.

Jury

Dit jaar zal de jury bestaan uit:

- Jan Willem de Vriend, voorzitter van de jury. Hij is vaste dirigent bij het Residentie Orkest in Den Haag en principal guest conductor bij het Orquestra Simfònica de Barcelona I Nacional de Catalunya.
- Lisa Jacobs, violiste. Ze soleerde onder andere bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Brussels Philharmonic en Amsterdam Sinfonietta.
- Quirine Viersen, celliste. Ze soleerde bij onder andere Het Koninklijk Concertgebouworkest en het St. Petersburg Philharmonisch Orkest.
- Raaf Hekkema, saxofonist. Hij is onder andere oprichter van het Calefax Rietkwintet.
- Thomas Beijer, pianist en componist. Hij won de prestigious Young Pianist Foundation National Piano Competition en speelde onder andere met het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta.

De finale wordt gepresenteerd door Lisa Wade, radio- en televisiepresentatrice. Ze werd bekend door haar bijzondere uitgave van Toon Hermans: Het Verzameld Werk.

Prijzen

Als je meedoet aan het Koninklijk Concertgebouw Concours maak je kans op mooie prijzen. Iedereen die geselecteerd wordt voor de finale krijgt een masterclass podiumpresentatie en concertkaarten voor een concert in Het Concertgebouw. En als je wint, dan mag je optreden in de Grote Zaal van Het Concertgebouw tijdens het Koninklijk Concertgebouw Concours gala op 24 juni 2018! Daarnaast win je een geldbedrag van € 1000 ten behoeve van je muzikale ontwikkeling en krijg je de enige echte Koninklijk Concertgebouw Concours Trofee.

Afgelopen edities

Wil je meer weten over de afgelopen edities van het Koninklijk Concertgebouw Concours, zoals wie het concours won en wie er in de jury zaten? Dat kan via onderstaande links:

Mede mogelijk gemaakt door

Het Koninklijk Concertgebouw Concours 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door de VandenBroek Foundation.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.