Tot ons grote verdriet ging het Mahler Festival 2020 niet door. In plaats daarvan hebben Het Concertgebouw en Concertgebouworkest van 8 tot en met 17 mei 2020 het gratis Mahler Festival Online georganiseerd!

De concerten en documentaires van het Mahler Festival Online waren tot tien dagen na de oorspronkelijke uitzending terug te kijken.

Mahler Festival 2021

De muziek van Mahler in het echt horen? In mei 2021 organiseert Het Concertgebouw opnieuw een Mahler Festival. Zes dagen lang klinken de eerste zes symfonieën van Mahler in de Grote Zaal, uitgevoerd door geweldige orkesten en dirigenten, onder wie Jaap van Zweden en Sir Simon Rattle. De Kleine Zaal staat zes dagen lang in het teken van Mahlers liederen.

Hoe kan ik het het Mahler Festival Online terugkijken?

De registraties binnen het Mahler Festival Online zijn gratis te zien via deze website. De registraties waren tot tien dagen na de oorspronkelijke uitzending terug te kijken. Hieronder vindt u het uitzendschema. 

Festival per dag

Elke dag van het festival heeft zijn eigen pagina met daarop de video's van die dag, elke dag staat een andere symfonie centraal: 

De symfonieën...

Kern van het Mahler Festival Online vormen de negen symfonieën van Mahler in geweldige uitvoeringen door het Koninklijk Concertgebouworkest. Gedirigeerd door maestro's als Mariss Jansons, Bernard Haitink en Lorin Maazel. Tot besluit hoort u bovendien Das Lied von der Erde. De symfonieën beginnen elke avond om 20.30 uur.

...en meer!

Maar er is meer: elke dag ziet u om 20.00 uur een korte documentaire over de symfonie van de avond, er zijn Empty Concertgebouw Sessions met Thomas Oliemans en het Alma Quartet, en elke dag blikt een orkestlid om 15.00 uur vooruit op de symfonie die 's avonds te zien zal zijn.

De symfonieën:

Alle symfonieën zijn uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Alle registraties waren te zien via onze website, via Facebook en via YouTube.

  • vrijdag 8 mei: Eerste symfonie o.l.v. Mariss Jansons (2013)
  • zaterdag 9 mei: Tweede symfonie o.l.v. Daniele Gatti (2016) 
  • zondag 10 mei: Derde symfonie o.l.v. Mariss Jansons (2010)
  • maandag 11 mei: Vierde symfonie o.l.v. Ivan Físcher (2010)
  • dinsdag 12 mei: Vijfde symfonie o.l.v. Daniele Gatti (2010)
  • woensdag 13 mei: Zesde symfonie o.l.v. Lorin Maazel (2010)
  • donderdag 14 mei: Zevende symfonie o.l.v. Pierre Boulez (2011)
  • vrijdag 15 mei: Achtste symfonie o.l.v. Mariss Jansons (2011)
  • zaterdag 16 mei: Negende symfonie o.l.v. Bernard Haitink (2011)
  • zondag 17 mei: Das Lied von der Erde o.l.v. Fabio Luisi (2011)

Rondom de concerten:

Vooruitblik vanuit het orkest
Elke dag heeft een orkestlid van het Koninklijk Concertgebouworkest om 15.00 uur in een speciale introductie vooruitgeblikt op de symfonie die 's avonds was te zien.

Documentaires – Mahler’s Universe
De thema’s in Mahlers muziek zijn universeel én ook vandaag relevant voor iedereen. Met dit uitgangspunt, en de genereuze bijdrage en musicologische begeleiding van de Mahler Foundation, stuurde Het Concertgebouw een team van documentairemakers de wereld rond. Het resultaat is een reeks van 10 documentaires die een introductie vormen op de symfonieën en Das Lied von der Erde. Hierin komen musici en kenners zoals Jessye Norman, Jaap van Zweden en Thomas Hampson aan het woord. De documentaires zijn elke avond om 20.00 uur vertoond, voorafgaand aan de symfonieën. 

Empty Concertgebouw Sessions
Tijdens het Mahler Festival Online worden twee optredens vanuit een leeg Concertgebouw uitgezonden. Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, heeft op 13 mei om 12.30 uur een arrangement van het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie én samen met pianiste Nino Gvetadze een gedeelte van het Pianokwartet ten gehore gebracht. Bekijk het terug. Bariton Thomas Oliemans en pianist Hans Eijsackers presenteerden op 15 mei om 12.30 uur een programma met verschillende liederen van Mahler. Ook deze kan u terugkijken

Documentaire Jessye Norman
Bekijk ook de documentaire I've been in love with Mahler's music all my life die in samenwerking met AVROTROS is gemaakt over zangeres Jessye Norman, waarin ze op inspirerende wijze reflecteert op de muziek van Mahler en terugblikt op haar optredens in Het Concertgebouw.

Mahlers Digitale Klaslokaal

Om ook kinderen kennis te laten maken met Gustav Mahler en zijn muziek, heeft Het Concertgebouw in samenwerking met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal ontwikkeld. Dit lespakket is gratis voor alle kinderen in Nederland beschikbaar en laat hen op een speelse manier kennis maken met de fascinerende muziek van een van de beroemdste componisten ter wereld.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.