Daniele Gatti nieuwe chef-dirigent van het Concertgebouworkest

3 oktober 2014

Daniele Gatti is benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest met ingang van het seizoen 2016-2017. Hij volgt Mariss Jansons op, die in april 2014 zijn vertrek aankondigde.

Maestro Daniele Gatti is de zevende chef-dirigent in de geschiedenis van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij volgt Mariss Jansons op, die op 20 maart 2015 voor het laatst in de hoedanigheid van chef-dirigent voor het Concertgebouworkest staat. Daniele Gatti is benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest met ingang van het seizoen 2016-2017. De Milanese maestro vertelt: 'I am deeply honoured to receive this invitation from one the greatest and oldest orchestras in the world. I will do my very best to deserve it and to serve the music with the support of the musicians and the Royal Concertgebouw Orchestra family.'

Uitgesproken eigen visie
In 2004 debuteerde Daniele Gatti op overrompelende wijze als gastdirigent bij het Concertgebouworkest met werken van Richard Strauss en Wagner. Sindsdien is hij op zeer regelmatige basis teruggevraagd. De optredens van Gatti onderscheiden zich door zijn uitgesproken eigen visie op het bekende orkestrepertoire en een open houding ten opzichte van minder gangbare werken. Hij maakte reeds diverse tournees met het orkest. Zo leidde hij tijdens de zomertournee van 2013 Mahlers Negende symfonie op grote festivals in Europa, hetgeen tot juichende recensies in buitenlandse kranten leidde. Een cd met werken van Berg onder zijn leiding verscheen op het eigen label van het orkest, RCO Live. Ook zijn laatste optreden met het Concertgebouworkest, Verdi's Falstaff bij De Nationale Opera in juni 2014, werd bejubeld door pers en publiek.

'Inspirerende samenwerking'
Het Stichtingsbestuur, directie en de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest zijn dan ook zeer verheugd dat Gatti deze belangrijke functie zal vervullen. Algemeen directeur Jan Raes vertelt: 'De musici en de directie van het Koninklijk Concertgebouworkest kijken uit naar een langdurige en inspirerende samenwerking met de vooraanstaande dirigent Daniele Gatti. Het orkest kiest met overtuiging voor zijn bevlogenheid en ervaring. Dit werd al snel duidelijk dankzij de grote betrokkenheid van vele orkestleden tijdens de zorgvuldige selectieprocedure.'

Daniele Gatti in Het Concertgebouw
Ook in seizoen 2014-2015 staat Daniele Gatti een aantal keer op de bok bij het Concertgebouworkest. Bekijk het overzicht van de concerten van het Concertgebouworkest met Daniele Gatti.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.