Koninklijke status voor Het Concertgebouw

11 april 2013

Het predicaat 'Koninklijk' vormt de bekroning van het Jubileumjaar 2013.

Vandaag, op de dag dat Het Concertgebouw precies 125 jaar bestaat, heeft Hare Majesteit de Koningin het predicaat ‘Koninklijk’ verleend aan Het Concertgebouw. Dit nieuws werd vandaag tijdens een korte ceremonie in Het Concertgebouw bekendgemaakt door de heer Johan Remkes, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Gouden lier
Direct na de bekendmaking van de Koninklijke status werd op het dak van Het Concertgebouw de grote gouden lier teruggeplaatst die ter gelegenheid van het Jubileumjaar van een nieuwe laag bladgoud is voorzien. Het 3,5 meter hoge symbool van de concertzaal werd met een hoogwerker omhoog getakeld en bevestigd op het hoogste punt van het gebouw aan het Museumplein.

125 jaar cultureel ondernemerschap
Simon Reinink, algemeen directeur: ‘We zijn heel trots dat Het Concertgebouw zich vanaf vandaag, net als het Koninklijk Concertgebouworkest, ‘Koninklijk’ mag noemen. Het vormt de bekroning van 125 jaar cultureel ondernemerschap’.

Predicaat 'Koninklijk'
Het predicaat ‘Koninklijk’ kent in ons land een lange traditie. Het werd in 1807 geïntroduceerd door Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Nederland. Om voor het predicaat in aanmerking te komen, dient aan verschillende voorwaarden te zijn voldaan. Zo moet een organisatie ten minste honderd jaar bestaan, een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied en van landelijke betekenis zijn.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.