LUDWIG wint De Ovatie 2014

20 juli 2014

De jury koos unaniem voor het concert dat ensemble LUDWIG in Het Concertgebouw gaf op 5 april 2014 samen met sopraan Barbara Hannigan.

De Ovatie wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzondere podiumprestatie van een musicus of ensemble dat een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse klassieke muziekleven. Dit jaar heeft de jury na kort beraad unaniem gekozen voor het concert dat het ensemble LUDWIG in Het Concertgebouw gaf op 5 april 2014 onder leiding van Barbara Hannigan, die hierbij ook als soliste optrad. De prijs wordt op 24 augustus tijdens Picnic at the Olympic in het Olympisch Stadion in Amsterdam uitgereikt.
 
Over LUDWIG
LUDWIG is een muziekgezelschap dat in 2012 is ontstaan tijdens de reorganisatie bij het MuziekCentrum van de Omroep. Het is een vrij collectief van gedreven ambitieuze musici en creatieve denkers, die nieuwe uitdagingen binnen en buiten de huidige concertpraktijk aan willen gaan. Van instrumentaal solist tot kamerorkest, klein ensemble of groot orkest met koor, en zelfs als producent of programmeur. Dit geeft LUDWIG de vrijheid zich vanuit de artistieke inhoud te kunnen ontwikkelen, waarbij de inhoud steeds de vorm bepaalt. LUDWIG koestert zijn tradities, maar wil diezelfde tradities ook ter discussie stellen en ongebaande paden begaan. Voor LUDWIG staat de interactie tussen publiek en musici centraal.

Juryrapport

Enkele citaten uit het juryrapport: 'LUDWIG is er in geslaagd om zich in de korte tijd van zijn bestaan een reputatie van kwalitatief hoogstaand ensemble weten te verwerven. Het collectief bestaat uit buitengewoon bevlogen musici die op een zeer creatieve wijze vorm geven aan hun muzikale dromen.' 'Het debuut van Barbara Hannigan als dirigent was ronduit sensationeel. De volstrekt oorspronkelijke wijze waarop zij het ensemble leidde was indrukwekkend. Dat zij hierbij ook nog de rol van soliste vervulde maakte het nog meer bijzonder.' 'Het lef, de inzet en de inhoudelijk én zakelijk vernieuwende opzet van LUDWIG maakt het ensemble tot een voorbeeld voor de klassieke muzieksector. Dat dit concert bovendien een groot publiek buiten de concertzaal heeft weten te bereiken, is van groot belang. Maar het is vooral de klasse van de uitvoering die de jury heeft overtuigd.'
 
Uitreiking
De prijs zal op 24 augustus tijdens Picnic at the Olympic worden uitgereikt. Picnic at the Olympic is een picknickconcert in het Olympisch Stadion, dat wordt georganiseerd in samenwerking met Grachtenfestival Amsterdam.

De prijs
LUDWIG ontvangt het beeld van de Ovatie ontworpen en uitgevoerd door kunstenares Iris le Rütte. Een groot formaat van dit beeld hangt in de Beatrixfoyer van Het Koninklijk Concertgebouw als een ode aan alle prijswinnaars.

De jury
De jury van De Ovatie 2014 bestaat uit Gabriël Oostvogel (directeur-voorzitter De Doelen); Yvonne van den Berg (programmeur klassieke muziek, De Oosterpoort); Biëlla Luttmer (muziekjournalist de Volkskrant); Jan Raes (algemeen directeur Het Koninklijk Concertgebouworkest); Simon Reinink (algemeen directeur Het Koninklijk Concertgebouw); Frank Veenstra (artistiek manager Muziekgebouw Eindhoven) en Peter Tra (hoofd programmering Vredenburg).

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.