Rondom het Mahler Festival: Mahler's Universe

‘Mahler kennen is jezelf kennen’, schreef de bekende Britse muziekjournalist Norman Lebrecht. Een programma met activiteiten rondom de concerten - zoals lezingen, interviews en rondleidingen - nodigt uit om meer te weten te komen over de wereld van Mahler: Mahler's Universe.

Cartouche Mahler © Eduardus Lee

Interviews en lezingen
Gedurende het Mahler Festival zijn er diverse interviews en lezingen over Mahler, zijn muziek, zijn historische band met Amsterdam en Het Concertgebouw, en zijn nalatenschap in muzikale en menselijke zin. In een ongedwongen sfeer krijgen de muzikale indrukken een plek, en blijkt hoezeer Mahlers leven nog altijd is verknoopt met het onze.

Rondleidingen
Volg de voetstappen die Mahler ruim een eeuw geleden zette in Het Concertgebouw, dat zou uitgroeien tot zijn tweede muzikale thuis. Hier dirigeerde hij of keek hij toe hoe zijn vriend Willem Mengelberg met het Concertgebouworkest repeteerde. Bij de trap die Mahler zelf afdaalde als dirigent staat nu de buste, die dochter Anna Mahler van hem maakte. Het kunstwerk werd bij het vorige Mahler Feest in 1995 aan Het Concertgebouw geschonken door de kleindochter van de componist.

Tentoonstelling
Tijdens het Festival zal Het Concertgebouw één grote expositieruimte zijn. Met onder andere foto’s uit het familiealbum van Mahlers weduwe Alma, ter beschikking gesteld door Marina Mahler, en Mahlervoorwerpen die in bruikleen worden gegeven door de Médiathèque Musicale Mahler in Parijs. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde brilletjes, manuscripten, batons en manchetknopen.

Colleges van beroemde Mahlerkenners
‘Als ik mijn gedachten en gevoelens in woorden kon gieten, waarom zou ik dan nog de moeite nemen om het in muziek te zeggen?’, zei Mahler. Het zijn anderen die zijn symfonieën vervolgens weer in woorden omzetten. Gedurende het Mahler Festival geven verscheidene beroemde Mahlerkenners een Engelstalig college over de symfonie van die avond. Zij leggen voor kenners én leken de kern van Mahlers symfonieën bloot, in woord, maar ook met muzikale voorbeelden.

Symposia
Een symfonie moet lijken op de wereld, vond Mahler. ‘Zij moet alles bevatten.’ En wat bevat dat universum van de componist allemaal? In het eerste festivalweekend is er in de Kleine Zaal een symposium in samenwerking met de Gustav Mahler Stichting Nederland en de Internationale Gustav Mahler Gesellschaft. Onderwerp zijn de literaire en filosofische teksten die de componist gebruikte voor zijn liederen en symfonieën. In het slotweekend schuift het accent verder op, naar de filosofische en spirituele erfenis van Mahler. Tijdens het Mahler Forum tonen grote internationale denkers dat de invloed van de componist zich tot ver buiten de muzikale grenzen laat voelen. Dit evenement wordt georganiseerd door de Mahler Foundation.

Doorgeven van het vuur: educatieprojecten
Zoals Mahler zelf opmerkte gaat het bij tradities niet ‘om het vereren van de as, maar om het doorgeven van het vuur’. Dat zal niet alleen gebeuren in en om Het Concertgebouw, maar ook op basisscholen via digitale lespakketten over de componist. Daarnaast is er in het seizoen 2019-2020 een schoolconcert rond Mahler voor groep 7 en 8, en zijn er familieconcerten in de natuur in samenwerking met Natuurmonumenten. Voor volwassenen wordt een Zing en beleef Mahler georganiseerd, meer informatie hierover volgt in februari 2019.

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.