Redenen om financieel bij te dragen aan Het Concertgebouw

1963 Hepshibah en Yehudi Menuhin

De kracht van muziek

Muziek raakt je rechtstreeks in hart en ziel. Luisteren naar live-muziek in Het Koninklijk Concertgebouw is voor veel muziekliefhebbers een onovertroffen ervaring. Het delen van dit plezier, de soms diepe ontroering, en het doorgeven hiervan aan volgende generaties, dat is wat steeds meer muziekliefhebbers motiveert om bij te dragen aan Het Concertgebouw Fonds.

Hieronder geven we u graag nog een aantal redenen om financieel bij te dragen aan Het Concertgebouw:

Een uniek monument

Het Concertgebouw is misschien wel het grootste muzikale cadeau dat we van onze overgrootouders gekregen hebben. Een cadeau dat niet zomaar voor lief genomen mag worden. Het gebouw is net als een Stradivarius, uniek. En, net als met een Stradivarius, moet met Het Concertgebouw uiterst zorgvuldig worden omgesprongen. Om het zo intensief gebruikte monument in volle glorie te laten klinken, is renovatie voortdurend noodzakelijk. Bij elk onderhoud aan Het Concertgebouw wordt uiterst zorgvuldig onderzocht wat de gevolgen zijn voor de wereldberoemde akoestiek. Financiële steun is onmisbaar bij het handhaven van de voortreffelijk staat waarin Het Concertgebouw momenteel verkeert.

Programmering op wereldniveau

Het Concertgebouw kan alleen met steun en giften van particulieren blijven doen wat het al meer dan 125 jaar doet: concerten programmeren van musici en ensembles die tot de absolute wereldtop behoren. Helaas zijn de  inkomsten uit kaartverkoop vaak niet voldoende om de kosten van engagementen van wereldberoemde musici en orkesten te dekken. Met particuliere steun kan Het Concertgebouw zijn publiek betaalbare topkwaliteit blijven bieden.

Muziekeducatie

Door middel van muziekeducatie kunnen we de liefde voor muziek doorgeven aan volgende generaties. Het Concertgebouw gebruikt de financiële steun van particulieren om elk jaar tienduizenden kinderen kennis te laten maken met het wonder en de rijkdom van klassieke muziek. Zo investeren we samen in de ontwikkeling van muziekliefhebbers van de toekomst, en daarmee in de toekomst van Het Concertgebouw.

Tradities

De in Het Concertgebouw opgebouwde muziekgeschiedenis kent nergens ter wereld zijn gelijke. Voor veel musici is het een bijzondere ervaring op te treden in Het Concertgebouw, en zo onderdeel te worden van die geschiedenis. De huidige generatie muziekliefhebbers kan middels een schenking of een legaat de toekomst van Het Concertgebouw verzekeren en waardevolle tradities zoals de ZaterdagMatinee, de jaarlijkse Matthäus-Passion en de Mahler-traditie in stand houden. Met particuliere steun kan Het Concertgebouw geschiedenis blijven schrijven.

Financiering

Vooropgesteld: Het Concertgebouw ontvangt weinig subsidie, slechts vijf procent van de inkomsten is direct afkomstig van de overheid. Een situatie waar we als Nederlandse cultuurinstelling trots op zijn. 95% van onze inkomsten is afkomstig uit private bronnen, waarbij schenkingen en legaten een steeds belangrijkere rol spelen. Andere, zeer belangrijke, inkomsten komen uit kaartverkoop en de verhuur van de Grote en de Kleine Zaal aan Nederlandse orkesten en ensembles. Deze worden veelal wel gesubsidieerd. En omdat culturele subsidies onder grote druk staan, wordt het organiseren van concerten duurder. Donaties worden aangewend om muzikale tradities in stand te houden, zoveel mogelijk kinderen muziekeducatie te geven, het monument in goede conditie door te geven en het publiek avond aan avond de mooiste muziek op wereldniveau te bieden.

Bekijk de film 'Geven om door te geven'

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.