Trompettist Roy Hargrove overleden

Op 2 november 2018 overleed trompettist Roy Hargrove op 49-jarige leeftijd. Hij was vaak te gast in Het Concertgebouw, in uiteenlopende concerten: van nachtconcerten tot een Kerstconcert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, van zomerconcerten tot concerten met zijn Roy Hargrove Quintet.

Geen concert van trompettist Roy Hargrove was hetzelfde. Hij was een veelzijdig man en voelde zich net zo thuis in funk en hiphop als in gospelballads en jazz. Een veelzijdigheid die ook terug te zien is in zijn samenwerkingspartners, onder wie gitarist John Mayer en saxofonist Sonny Rollins, zangers D’Angelo en Erykah Badu, en rapper Common. De trompettist werkte in in vele bezettingen, voor groot en klein publiek. Op de middelbare school werd hij bij toeval ontdekt door trompetgrootheid Wynton Marsalis. Die nam hem direct op in zijn band. Daarna speelde Hargrove overal ter wereld, met zijn Quintet, zijn funkband The RH Factor, en zijn Roy Hargrove Big Band.

Roy Hargrove speelde de afgelopen 25 jaar vaak in Het Concertgebouw. Ook zijn optredens hier tonen zijn veelzijdigheid: een 'Independence Day Concert' in de zomer, maar ook een kerstconcert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Een eerbetoon aan legende Dizzy Gillespie in mei 2007 én in datzelfde jaar, in november, een nachtconcert met zijn Quintet.

Roy Hargrove overleed op 2 november in New York na een hartaanval, veroorzaakt door complicaties van een nierziekte. Zijn management beschrijft in het persbericht de musicus Roy Hargrove: 'One of the most respected and loved musicians in our New York City community and the world at large, the trailblazing multiple Grammy Award winning trumpeter was known just as intensely for his brimming fire and fury as he was for his gorgeous, signature balladry. Over and over, his sound attested to and sanctified his deep love for music. His unselfish timbre covered the waterfront of every musical landscape. Owning his music, his sound, Roy inspired generations of musicians. He was a game changer'.

Foto: Govert Driessen

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.