West Side Story in Het Koninklijk Concertgebouw

Jong talent

In 2013 bestond Het Koninklijk Concertgebouw 125 jaar. Om dit te vieren vonden dat jaar allerlei bijzondere concerten en voorstellingen plaats. Het Jubileumjaar werd afgesloten met een wel héél bijzonder participatieproject dat mede mogelijk gemaakt wordt door Deutsche Bank, West Side Story. In dit project stond jong talent centraal. In samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft Het Koninklijk Concertgebouw jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 26 jaar uitgenodigd om te auditeren voor een rol in de cast of orkest van deze beroemde Broadway-klassieker.

Repetities

Na online en live audities gingen de repetities voor West Side Story van start. Het werd een intensief traject met coaching door vocal coaches en musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, (partij)repetities, een summer academy en diverse masterclasses. Het resultaat: twee spectaculaire eindvoorstellingen op 3 en 4 december 2013 voor een groot publiek in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw.

Over West Side Story

De musical West Side Story ging in 1957 op Broadway in première. Vier jaar later volgde een zeer succesvolle verfilming. Het libretto werd geschreven door Arthur Laurents en Stephen Sondheim. Leonard Bernstein was de componist. De baanbrekende choreografie was van Jerome Robbins. West Side Story was, voor de tijd waarin de musical werd uitgebracht, om verschillende redenen vernieuwend. Het thema en de muziek waren gericht op sociale problemen van die tijd. Dit was niet gebruikelijk, omdat musicals meestal een meer luchtige verhaallijn hadden. Ook bijzonder: in West Side Story vormen verhaal, zang, dans en spel een eenheid. In eerdere musicals waren dans en zang altijd belangrijker dan het verhaal.

Romeo en Julia in New York

Het verhaal van West Side Story lijkt op het verhaal van Shakespeare's Romeo en Julia. De handeling is echter verplaatst naar de straten van New York. Tony en Maria horen bij verschillende bendes, maar toch worden ze verliefd op elkaar. Tony hoort bij de Jets, Maria bij de Sharks. Ze zijn dus eigenlijk rivalen. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten.

Actuele thema's

Vandaag de dag zijn deze thema’s nog steeds zeer actueel. Dat West Side Story grote invloed heeft gehad en nog steeds heeft, staat vast. Een aantal liedjes uit de musical, waaronder Maria en America, is bijzonder populair geworden en zal bij het horen ervan ongetwijfeld herkenning oproepen. Maar je zult ook versteld staan hoeveel teksten uit West Side Story, of afgeleide van teksten, tegenwoordig nog worden gebruikt in vele uitingen die je terugziet via de media.

Bekijk meer projecten

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.