1. Search
  2. Calendar
  3. Menu
  4. Login

Celebrating Aretha Franklin: 55 jaar na legendarisch concert groots eerbetoon in Het Concertgebouw

Shirma Rouse eert Aretha Franklin samen met Orkest Koninklijke Luchtmacht op 30 november, kaartverkoop start

Morgen precies 55 jaar geleden, op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin één van haar weinige concerten buiten de Verenigde Staten in Het Concertgebouw in Amsterdam. De Nederlandse souldiva Shirma Rouse brengt samen met het Orkest Koninklijke Luchtmacht een muzikaal eerbetoon met precies de muziek van deze legendarische avond uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De kaartverkoop voor het concert Celebrating Aretha Franklin op donderdag 30 november start per direct via de website van Het Concertgebouw.

Aretha Franklin in Het Concertgebouw

Door vliegangst kwam de Amerikaanse soulzangeres nauwelijks buiten de Verenigde Staten. De destijds 26-jarige Franklin had de jaren ervoor meerdere wereldwijde hits zoals 'Respect', 'Chain of Fools' en 'Natural Woman'. Ook in Nederland was ze enorm populair en dat was merkbaar in Het Concertgebouw waar het publiek ‘geladen met energie’ was. Het concert voor 2500 uitzinnige bezoekers in Het Concertgebouw werd extra legendarisch door video-opnames die ervan zijn gemaakt. De complete opname van het concert werd in 2018 bij het eerbetoon Concertgebouw Remembers Aretha Franklin integraal vertoond. Het concert was ook onderdeel van de bioscoopfilm RESPECT over het leven van Aretha Franklin die in 2021 uitkwam.

Shirma Rouse, de Nederlandse Queen of Soul

Met haar vele concerten heeft Shirma Rouse inmiddels haar status bevestigd als de Nederlandse Queen of Soul. Ze treedt regelmatig op in Het Concertgebouw, waaronder bij het eerbetoon Concertgebouw Remembers Aretha Franklin, kort na het overlijden van Aretha Franklin in 2018. Aan Het Parool vertelde ze in 2017 over de eerste keer dat ze het optreden van Aretha Franklin in Het Concertgebouw op DVD zag: ‘It blew my mind. Ik wist niet wat ik zag en hoorde. De band waarmee ze speelde, rammelde aan alle kanten, maar haar stem was perfect, perféct.’

Shirma Rouse bracht vier albums uit en werd bekroond met de Edison Jazzism Publieksprijs. Op 30 november staat ze samen met het Orkest Koninklijke Luchtmacht in de Grote Zaal. Voor het 48-koppige orkest zijn speciale arrangementen geschreven.

Celebrating Aretha Franklin

Shirma Rouse, Orkest Koninklijke Luchtmacht

Kaarten vanaf € 29 via www.concertgebouw.nl/arethafranklin

Neem voor meer informatie contact op met afdeling Pers van Het Concertgebouw +31 20 5730 478 of pers@concertgebouw.nl.