Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Cecilia Bartoli, Jaap van Zweden, Fazıl Say, Leonidas Kavakos en Joyce DiDonato ‘Allemaal in Het Concertgebouw’ in 2023-2024

Concertseizoen 2023-2024: 7 spotlight-concerten van Turkse pianist Fazıl Say

Het Concertgebouw maakt de Eigen Programmering voor het concertseizoen 2023-2024 bekend. Met het thema ‘Allemaal in Het Concertgebouw’ ligt de nadruk op de veelzijdigheid van het concertaanbod. In de spotlight staan de Turkse pianist en componist Fazıl Say en het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast verwelkomt de zaal als vanouds weer veel internationale toporkesten zoals het Orchestra Filarmonica della Scala met Riccardo Chailly en het Gewandhausorchester uit Leipzig met Andris Nelsons. En Janine Jansen presenteert haar eigen Bach Festival. De Grote Pianisten laten dit jaar hun licht schijnen over Beethoven. Ook klinkt er weer jazz in Het Concertgebouw: onder anderen Fay Claassen, het ZO! Gospel Choir en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Fazıl Say: ‘Ik probeer een brug te slaan tussen het Westen en de Turkse cultuur’

De in Ankara geboren pianist en componist Fazıl Say beweegt zich tussen de Turkse wereld en het Westen: ‘Ik probeer een brug te slaan tussen verschillende culturen, en dat wil ik in Amsterdam laten horen. In mijn muziek zitten vele Turkse elementen, de manier waarop ik ritme en melodie inzet, de inspiratie die ik uit mensen en steden haal.’ Hij neemt voor zijn serie onder anderen de Turkse zangeres Serenad Bağcan, cellist Jamal Aliyev en het het Goldmund Quartett mee. De Nederlandse pianisten Lucas en Arthur Jussen spelen een pianoconcert dat hij speciaal voor de broers schreef. De spotlight-serie van Fazıl Say omvat zeven concerten.

Lees het complete interview met Fazıl Say op Concertgebouw Ontdek.

Wereldberoemde symfonieorkesten en solisten

Eén van de meest geliefde series is en blijft de Wereldberoemde Symfonieorkesten: de Sächsische Staatskapelle Dresden, het Gewandhausorchester Leipzig, de Oslo Philharmonic, Philharmonia en de de Wiener Symphoniker presenteren zich komend seizoen aan het Amsterdamse publiek. Ook verwelkomt Het Concertgebouw weer een keur aan solisten uit de wereldtop: Maria João Pires, Cecilia Bartoli, Joyce DiDonato, Leonidas Kavakos, Lang Lang. Violist Liza Ferschtman viert met een speciaal concert dat ze een kwarteeuw op het podium staat. Dirigent Riccardo Chailly opent het seizoen met een feestelijk Verdi-programma met het orkest én koor van de Scala in Milaan, waar hij nu de muzikale leiding heeft.

Bekijk de complete Eigen Programmering van de Grote Zaal in de concertagenda.

Grote Pianisten richten zich op Beethoven

In de serie Grote Pianisten is Beethoven dit seizoen de rode draad: Fazıl Say, Emanuel Ax, Hélène Grimaud, Mitsuko Uchida, Ronald Brautigam en Jonathan Fournel spelen allen werken van zijn hand. De Argentijnse toppianist Nelson Goerner brengt een programma met Schumann en Rachmaninoff. Evgeny Kissin, Maria João Pires en Grigory Sokolov houden hun programma’s nog een verrassing.

Bekijk de complete serie Grote Pianisten in de speciale brochure.

Abel Selaocoe in de Kleine Zaal Abel Selaocoe in de Kleine Zaal

Kleine Zaal: van Haydn tot Composer in Residence Ellen Reid

De programmering van de Kleine Zaal reikt van Haydn, de vader van het strijkkwartet, tot de nieuwe Composer in Residence Ellen Reid. ‘Ik voel me zeer vereerd, en kijk er erg naar uit om een tijd in de stad te verblijven en inspiratie op te doen', aldus de componist die ook voor de Nationale Opera en het Concertgebouworkest zal componeren. Nieuw in de Eigen Programmering is de serie Meesters op de Gitaar, met dit seizoen Zoran Dukić, Berta Rojas en Raphaël Feuillâtre. In de vocale series staan debutanten als Ilker Arcayürek en Jeanine De Bique en keren onder anderen Florian Boesch, Sabine Devieilhe en Sarah Connolly terug naar de Kleine Zaal.

Bekijk de complete Eigen Programmering van de Kleine Zaal in de concertagenda.

Het Zondagochtend Concert: Noa Wildschut, Pretty Yende en vele anderen

Met Het Zondagochtend Concert presenteeert Het Concertgebouw samen met AVROTROS een van de meest beluisterde en best bezochte concertseries van Nederland. De combinatie toegankelijk klassiek gepresenteerd door Hans van den Boom is voor NPO Klassiek-luisteraars en concertbezoekers vaste prik op de zondagochtend. Dit seizoen met onder anderen violist Noa Wildschut, sopraan Pretty Yende en het Choir of St John's College.

Bekijk het complete programma van Het Zondagochtend Concert in de concertagenda.

De nieuwe concerten zijn als series vanaf 28 maart 10.00 uur te bestellen en per los concert vanaf 1 juni. Seriekopers krijgen dit seizoen voor het eerst korting oplopend tot 20% ten opzichte van de losse kaartprijs.

Bekijk ook de programmering van de pop-, jazz- en familieconcerten in de concertagenda.