Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Edison Oeuvreprijs-winnares Renée Fleming in Het Concertgebouw

De sopraan kreeg haar lifetime achievement award voor haar werk uit handen van Paul Witteman tijdens de tv-uitzending van Podium Witteman.

Op donderdag 7 februari 2019 staat de Amerikaanse sopraan Renée Fleming in de Grote Zaal van Het Concertgebouw met liederen van Brahms en Schubert. Fleming ontving op zondag 11 november 2018 de Edison Oeuvreprijs voor haar werk tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO2.

De Edison-jury over Renée Fleming
'Even was er de angst vorig jaar dat Renée Fleming had besloten om haar carrière te beëindigen. Maar gelukkig, het bleek vals alarm. Haar besluit betrof alleen het operapodium; ze zal in de toekomst niet meer optreden in geënsceneerde opera’s. En waarschijnlijk zal het haar veelzijdigheid alleen maar bevorderen, want nu ontstaat er nóg meer tijd voor de uitstapjes en spannende muzikale avonturen die haar hele muzikale carrière zo kenmerken.'

Fleming voegde de daad bij het woord door meteen twee nieuwe wapenfeiten aan een reeds lange lijst toe te voegen: dit jaar maakte ze haar Broadway-debuut in de musical Carousel en ze zong de soundtrack van de film The shape of water.

De jury: 'Haar opname-catalogus is indrukwekkend: alle facetten van haar stem en artistieke persoonlijkheid komen op de best mogelijke manier tot uitdrukking in de vele albums die ze uitbracht: van glorieuze operaopnames tot Strauss’ Vier letzte Lieder, van Schubert-liederen tot musical- en popsongs, bijna altijd bijgestaan door beroemde collega’s. Yo-Yo Ma, James Taylor, Bryn Terfel en Daniel Barenboim'.

Fleming geeft aan zich in deze fase van haar carrière meer bezig te willen gaan houden met publieksontwikkeling en het steunen van jonge artiesten. Sinds jaar en dag houdt ze zich ook bezig met een onderwerp dat haar na het hart ligt: Music and the Mind. Samen met neurowetenschappers zet ze zich in voor bewustwording over het belang van kunst voor de maatschappij en de ontwikkeling van het menselijk brein. Ze gelooft zelf heilig in de helende kracht van muziek.

Renée Fleming en Hartmut Höll: Brahms en Schubert
Datum: do 7 februari 2019
Tijd: 20.15 – 22.35 uur
Zaal: Grote Zaal – Het Concertgebouw

Foto: Renée Fleming, Paul Popma (Universal Music) en Simon Reinink (algemeen directeur van Het Concertgebouw) © Ton Kastermans Fotografie

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Raja Felgata, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-82136327 e-mail: r.felgta@concertgebouw.nl