Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Gustavo Dudamel binnen één maand tweemaal in Amsterdam met toporkesten

Concertgebouw presenteert Los Angeles Philharmonic en Wiener Philharmoniker

Dit voorjaar is de gevierde Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel tweemaal met toporkesten te gast in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Op donderdag 17 maart dirigeert hij het Los Angeles Philharmonic Orchestra, mezzosopraan Tamara Mumford en twee koren in een uitvoering van de Derde symfonie van Gustav Mahler. Op dinsdag 12 april keert Dudamel terug in Amsterdam met de Wiener Philharmoniker. Dan staan onder andere Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling en Rachmaninoffs Het dodeneiland op het programma.

Gustavo Dudamel is sinds 2009 chef-dirigent van de Los Angeles Philharmonic en bekleedt dezelfde functie bij het Simón Bolívar Symphony Orchestra in zijn geboorteland Venezuela. Daarnaast staat hij aan het hoofd van El Sistema, het unieke, voor iedereen gratis toegankelijke Venezolaanse muziekonderwijssysteem. Gustavo Dudamel is een veelgevraagd gastdirigent, onder andere bij de Wiener Philharmoniker. Zijn laatste optreden in Amsterdam was in juni 2013, toen hij te gast was bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Onder leiding van Dudamel richt de Los Angeles Philharmonic zich de laatste jaren op vernieuwing; de avontuurlijke programmering en een flink aantal compositieopdrachten zijn hiervan het bewijs. Naast zijn reguliere concerten in de Walt Disney Concert Hall besteedt het orkest veel aandacht aan educatie en participatie. De LA Phil was voor het laatst in Amsterdam te horen in 1994 onder zijn toenmalige chef-dirigent Esa-Pekka Salonen.

De Wiener Philharmoniker behoort tot de beroemdste orkesten ter wereld, mede vanwege zijn jaarlijkse, mondiaal uitgezonden Nieuwjaarsconcert. Naast de concerten op zijn thuisbasis, de Wiener Musikverein, gaat het orkest geregeld op tournee. De Wiener Philharmoniker waren al veelvuldig te gast in Het Concertgebouw, onder meer in april 2013 als onderdeel van de Carte Blanche van Mariss Jansons en meest recent in januari 2014 onder leiding van Riccardo Chailly.

Donderdag 17 maart 2016, Grote Zaal 20.15 uur

Los Angeles Philharmonic
Gustavo Dudamel - dirigent
Tamara Mumford - mezzosopraan
Dames van het Groot Omroepkoor
Nationaal Jongenskoor
Mahler - Derde symfonie

Dinsdag 12 april 2016, Grote Zaal 20.15 uur

Wiener Philharmoniker
Gustavo Dudamel - dirigent
Rachmaninoff - Het dodeneiland
Reger - Vier Tondichtungen nach Arnold Böcklin
Moesorgski - Schilderijen van een tentoonstelling (ork. Ravel)

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl