Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Khaled: de koning van de Raï zingt zijn grootste hits in het Concertgebouw

Op vrijdag 11 januari 2019 staat Khaled voor het eerst sinds jaren weer in Het Concertgebouw.

In juni 1997 stond hij voor het eerst op het podium van de Grote Zaal tijdens het Amsterdam Roots Festival. Khaled (1960) staat bekend als de absolute koning van de Raï, het populaire Arabische muziekgenre en is een van best verkopende artiesten uit de Arabische wereld aller tijden, met diamanten, platina en gouden albums.

Op 11 januari 2019 zingt hij zijn onvergetelijke hits als Aïcha, Didi en C'est la vie in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Khaled ontving in 2000 een Grammy Award voor best verkochte Arabische album. Zijn oeuvre werd verschillende keren gebruikt ter inspiratie voor andere artiesten: in 2003 werd zijn lied Aïcha gecoverd door de Deense rapformatie Outlandish. Ook werd zijn hit Abdel Kader in 2004 door artiesten Rohff en Mohammed Lamine vernieuwd tot een succesvolle rapversie Mon Bled. En in 2008 gebruikten de Nederlandse rappers Ali B en Sjaak dit nummer ook voor een Nederlands rapnummer, met de naam: Niks te maken.

Marokkaan of Algerijn?
Khaled is geboren in Algerije. Hij heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, maar verhuisde een paar jaar geleden naar Marokko omdat hij ‘de opmars van rechts in Frankrijk niet meer wilde aanzien’ en voelde zich naar eigen zeggen altijd ‘een Marokkaan’. Hij kwam met zijn gezin in Marrakech terecht en kreeg in Marokko in 2013, uit handen van de Marokkaanse koning Mohamed VI, de Marokkaanse nationaliteit. Zijn nummers hebben vaak een vrolijke noot, maar hij kan ook politiek kritisch zijn of zijn verdriet over Algerije in nummers verwerken, zoals hij dat in Wahrane heeft gedaan.

Op 11 januari 2019 staat de altijd goedlachse Frans, Marokkaanse-Algerijn in de Grote Zaal van Het Concertgebouw en zal hij, zoals zijn trouwe volgers het van hem gewend zijn, de zaal op haar grondvesten doen trillen. Kaarten zijn vanaf 1 november via de website van Het Concertgebouw te bestellen https://bit.ly/2qnQzOr

Datum: 11 januari 2019
Tijd: 20.15 – 22.35 uur
Zaal: Grote Zaal

Foto: Khaled © Coucla Refaat

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie, interviewaanvragen en/of high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Raja Felgata, Manager PR & perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478/06-82136327, e-mail: r.felgata@concertgebouw.nl

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl.