Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Lorenzo Viotti dirigeert de Münchner Philharmoniker in Het Concertgebouw

‘Een angstaanjagende symfonie’

De ‘Amsterdamse’ chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Lorenzo Viotti, leidt op 28 februari de Münchner Philharmoniker in Het Concertgebouw. Het orkest nodigde Viotti uit voor concerten met Mahlers Zesde symfonie in München, Parijs en Amsterdam. In een interview met het maandblad Preludium gaat de dirigent uitgebreid in op zijn band met de in Amsterdam zo geliefde componist Gustav Mahler.

De Zwitserse dirigent is geen onbekende met de muziek van Gustav Mahler. Hij dirigeerde ondanks zijn jonge leeftijd al veel van diens symfonieën. De Zesde bestudeerde hij al als student, maar het stuk kwam hem destijds ‘angstaanjagend’ over ‘omdat we zoveel verhalen hoorden over de duisternis die het ademt’. Viotti beschouwt de Zesde als een breekpunt: ‘Na de Vijfde breekt er iets in Mahlers taal. (..) Ik voel een pijn in de muziek. Wat probeert Mahler ons hier te vertellen? Soms denk je plots een oneindige lijn van goedheid te horen. Maar die wordt dan weer afgebroken. Steeds opnieuw val je ten prooi aan een voortdurende spanning. Om dit stuk tot klinken te brengen, moet je jezelf uitwringen, alles geven.

Lorenzo Viotti en Het Concertgebouw

Het Concertgebouwdebuut van Lorenzo Viotti was in februari 2016: Franz Welser-Möst moest afzeggen bij het Koninklijk Concertgebouworkest, en Lorenzo Viotti nam op 27-jarige leeftijd (!) twee concerten over waarin muziek van Schubert (Derde symfonie) en Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen) werd gecombineerd. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarvan hij per september 2021 chef-dirigent is geworden, stond hij in februari 2018 voor het eerst in Het Concertgebouw. Daarna deed hij de Grote Zaal in de zomer van 2018 nog aan met het Gustav Mahler Jugendorchester. Toen Lorenzo Viotti Mahlers Vijfde symfonie in maart 2022 dirigeerde bij zijn Nederlands Philharmonisch Orkest schreef Trouw: ‘Je keek je oren uit in deze gespierde uitvoering vol scherpe contrasten. Het orkest was in blakende topvorm, hoorbaar blij en ingenomen met zo’n magnetiserende chef.

Lorenzo Viotti met het Nederlands Philharmonisch Orkest in Het Concertgebouw

Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti is regelmatig in Amsterdam vanwege zijn dubbelrol sinds seizoen 2021/2022 als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera. Voor zijn komst naar Amsterdam was hij gedurende drie seizoenen chef-dirigent van het Gulbenkian Orkest in Lissabon. Vele gerenommeerde orkesten hebben onder zijn leiding gespeeld, waaronder de Berliner Philharmoniker, de Wiener Symphoniker en het Orchestra Filarmonica della Scala. Ook bij de Münchner Philharmoniker was Lorenzo Viotti eerder te gast. Lorenzo Viotti komt uit een Frans-Italiaanse muzikale familie en studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon. Vervolgens koos hij, net zoals zijn vader Marcello Viotti, voor het dirigentschap en nam hij daarin les bij Georg Mark in Wenen en Nicolás Pasquet in Weimar.

Münchner Philharmoniker

De Münchner Philharmoniker is sinds de oprichting in 1893 hét toonaangevende orkest van zijn thuisstad. Beroemde componisten hoorden hun werk bij het orkest in première gaan; zo dirigeerde Gustav Mahler er eerste uitvoeringen van zijn Vierde (1901) en Achtste symfonie (1910). In 1911 verzorgde het orkest onder leiding van Bruno Walter de wereldpremière van Mahlers Das Lied von der Erde. In de loop der jaren stond de Münchner Philharmoniker onder leiding van een reeks chef-dirigenten van naam, onder wie Ferdinand Löwe (leerling van Bruckner), Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Christian Thielemann en Valery Gergiev (2015-2022).

Lorenzo Viotti & Münchner Philharmoniker: Mahlers Symfonie nr. 6

Dinsdag 28 februari 20.15 uur

Kaarten vanaf € 50 via www.concertgebouw.nl