Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Maria João Pires, Jean-Yves Thibaudet, Beatrice Rana en Thomas Beijer openen Grote Pianisten serie ’22-’23

Nieuwe Steinway-vleugel bij start eerste volledige seizoen Grote Pianisten met 13 pianorecitals

Met een Franse, Portugese, Italiaanse en Nederlandse pianist én een nieuwe Steinway-vleugel gaat in oktober de serie Grote Pianisten van start. De grande dame van de piano Maria João Pires opent het bal op 2 oktober met Debussy's Suite bergamasque en sonates van Schubert en Beethoven. De snel rijzende ster Beatrice Rana volgt een week later met onder andere Beethovens Hammerklavier-sonate. De flamboyante Jean-Yves Thibaudet brengt in november een Frans programma: Debussy’s 24 Préludes. Hemelbestormer Thomas Beijer maakt in december zijn langverwachte solo-recitaldebuut met Schumann, Falla, Escher en Chopin.

Programmeur Anita Crowe

Sinds 2021 is programmeur Anita Crowe verantwoordelijk voor de programmering van de serie Grote Pianisten:

‘Wat het zo bijzonder maakt, is dat alle grote namen in de pianowereld echt een persoonlijk verband hebben met Het Concertgebouw. Vanwege de akoestiek én vanwege de bijzondere sfeer. Dat maakt keuzes maken soms ingewikkeld, maar ik ben heel blij dat we een goede mix van stijlen en soorten hebben – van een historische reis door de geschiedenis van de piano met Kristian Bezuidenhout, tot grootheid Andras Schiff. En van de aanstormende talent van de jonge generatie – Beatrice Rana en Alexandre Kantorow – tot pianoleeuw Arcadi Volodos.'

Nieuwe Steinway voor Het Concertgebouw

De directie van Het Concertgebouw heeft afgelopen zomer met unaniem advies van vier pianotechnici in de Steinway & Sons-fabriek in Hamburg de Steinway D-620490 geselecteerd. Deze nieuwe concertvleugel werd dinsdag 20 september in Het Concertgebouw verwelkomd. Na een periode van inspelen en acclimatiseren zal bekend worden gemaakt welke pianist de Steinway zal inaugureren.

Wereldwijd veelgevraagd pianotechnicus Michel Brandjes maakte deel uit van het selectiecomité: ‘Je kiest de Steinway uit op de zaal waar die komt te staan. Zo’n instrument voegt zich geleidelijk naar de akoestiek.’ Maar die bestemming is niet permanent. ‘De klank verandert, vooral in het hoge register’, legt Brandjes uit. ‘Het is geen vermindering maar een verheffing. Het instrument wordt dan geschikt voor een kleine zaal. De eerste vleugel die ik in 1991 hielp uitzoeken voor Het Concertgebouw staat nog altijd in de Koorzaal.’

Lees op Concertgebouw Ontdek een uitgebreid interview met pianotechnicus Michel Brandjes.

Grote Pianisten 2022-2023

zo 2 oktober - Maria João Pires (UITVERKOCHT)

Een van de allergrootste pianisten is terug in de Grote Zaal: Maria João Pires. In de nieuwe concertreeks Grote Pianisten brengt ze een prachtig soloprogramma, met Debussy's Suite bergamasque en sonates van Schubert en Beethoven.

zo 9 oktober - Beatrice Rana in Beethoven

Verbluffend, eigenzinnig en vol temperament: de Italiaanse pianiste Beatrice Rana oogst prachtige kritieken. Onlangs verscheen haar Chopin-album, 9 oktober speelt ze Beethovens 'tour de force', de Hammerklavier-sonate. Daarnaast Chopins Sonate in Bes, met de befaamde treurmars, en werken van Skrjabin.

zo 20 november - Jean-Yves Thibaudet

Meesterpianist Jean-Yves Thibaudet speelt de 24 Préludes van Debussy. Een concert waarin het publiek afreist naar sneeuwlandschappen, de bodem van de oceaan, een feeënbal, en nog veel verder.

zo 18 december - Thomas Beijer

Dit seizoen heeft pianist Thomas Beijer een eigen Spotlight-serie in Het Concertgebouw. Vandaag speelt hij solo het concert dat u nog tegoed had uit de serie Meesterpianisten. Met Schumann, Falla, Escher en Chopin laat hij zijn veelzijdigheid horen. Lees ook het interview met Thomas Beijer 'Ik wil iets teweeg brengen.'

ma 9 januari - Kristian Bezuidenhouts historische klavierreis

In de concertreeks Grote Pianisten neemt Kristian Bezuidenhout de luisteraar mee op een historische reis langs klavieren. Op drie verschillende instrumenten speelt hij sleutelcomposities van Mozart, Beethoven, Clara Schumann en meer.

zo 5 februari - András Schiff

Sir András Schiff bracht recent een veelgeprezen Brahms-album uit en speelt een gloednieuw recital. Op de avond zelf ontdekt u welke werken András Schiff zal spelen.

zo 5 maart - Alexandre Kantorow

Volgens The Guardian heeft pianosensatie Alexandre Kantorow Kantorow ‘een hoorbare affiniteit’ met Brahms. In de serie Grote Pianisten speelt hij diens Eerste sonate en bovendien werken Schubert en Liszt.

zo 19 maart - Daniil Trifonov en Sergei Babayan

Sergei Babayan in een duorecital met zijn voormalige leerling Daniil Trifonov. Twee heel verschillende pianisten die elkaar volmaakt aanvullen, schreef Le Figaro. Vandaag in werken van Rachmaninoff.

zo 23 april - Kirill Gerstein

De ultraproductieve pianist Kirill Gerstein brengt eigenzinnige werken van Stravinsky, Liszt en Schubert.

zo 21 mei - Nikolai Lugansky

De Russische toppianist Nikolai Lugansky viert in een solorecital het 150ste geboortejaar van Sergei Rachmaninoff.

ma 29 mei - Krystian Zimerman

Krystian Zimerman wordt geroemd om zijn energie en intense spel. De Poolse meesterpianist is vandaag te gast in de nieuwe serie Grote Pianisten. Op het programma staan twee partita's van Bach en werken van Szymanowski.

zo 4 juni - Grigory Sokolov

De eigenzinnige Russische grootmeester Grigory Sokolov was al vele malen te gast als Meesterpianist. Vandaag brengt hij een nieuw recital. ‘Hij verliest zich in het moment en levert desondanks een volmaakt sculptuur af, zoals van Michelangelo.’

zo 18 juni - Arcadi Volodos

Klavierleeuw maar vooral ook verteller: pianist Arcadi Volodos zoekt in zijn uitvoeringen naar het verhaal achter de muziek. In de serie Grote Pianisten speelt hij een nieuw recital.