Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Scherpdenkers met architect Adriaan Geuze en wereldpremière van componist Huang Ruo

Op donderdag 2 maart 2017 presenteert Het Koninklijk Concertgebouw een bijzondere aflevering van Scherpdenkers, de concertreeks van Muziekgebouw Eindhoven en Het Concertgebouw waarin vakmensen uit de kunst en wetenschap hun visie op de wereld geven. De Nederlandse architect Adriaan Geuze is te gast als spreker, de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo presenteert zijn wereldpremière van Woven, dat hij componeerde als Composer in residence van Het Concertgebouw. Beide heren delen een diepe liefde voor het landschap en de muziek en hebben allebei een sterke band met New York en China.

Architect Adriaan Geuze is oprichter en mededirecteur van West 8, een bureau gespecialiseerd in stedenbouw en landschapsarchitectuur. Naast opdrachten in Nederland was Geuze betrokken bij talrijke internationale projecten, waaronder de herinrichting van Governors Island in New York en de Garden of 10.000 Bridges in het Chinese Xi’an. Afgelopen zomer heeft Adriaan Geuze componist Huang Ruo twee dagen op sleeptouw genomen om hem te laten zien dat het op de zeebodem gemaakte Nederlandse landschap en de Nederlandse cultuur één zijn.

Componist Huang Ruo was in seizoen 2015-2016 drie maanden te gast in Nederland als eerste Composer in residence van Het Concertgebouw. In dit project mag ieder jaar een andere componist van internationale allure Het Concertgebouw tijdelijk zijn ‘thuis’ noemen en zich laten inspireren tot nieuw werk. De wereldpremière van Woven die uit dit project voortkomt wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg. Composer in residence wordt mogelijk gemaakt dankzij een gift van een particuliere muziekliefhebber, ondergebracht bij Het Concertgebouw Fonds.

Donderdag 2 maart 2017, Het Concertgebouw Kleine Zaal 20.15 uur
Vrijdag 3 maart 2017, Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur
Adriaan Geuze
Asko|Schönberg
Huang Ruo - dirigent
Huang Ruo - The Lost Garden: Concerto no. 2 (2001)
J.L. Adams - The Light Within
Cage - In a Landscape
Huang Ruo - Woven (wereldpremière)

-----

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl