Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Tenor Rolando Villazón debuteert met eerbetoon aan Giuseppe Verdi

“Maestro Verdi, uw Kunst is levender en nodiger dan ooit”, beëindigt tenor Rolando Villazón een recent essay over Giuseppe Verdi. Op woensdag 12 juni 2013 debuteert Villazón in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw met een avond vol Verdi. Het is een ode van een van de meest gevraagde operazangers van deze tijd aan een van de grootste operacomponisten aller tijden. In oktober is het 200 jaar geleden dat Giuseppe Verdi werd geboren.

De in Mexico geboren tenor Rolando Villazón brak in 2005 door bij de Salzburger Festspiele. Daar vertolkte hij de rol van Alfredo in Verdi’s La Traviata, naast Anna Netrebko en Thomas Hampson. Sindsdien is hij niet meer weg te denken van de internationale podia. Villazón zingt in de Grote Zaal zowel bekende als onbekende werken van Verdi. Ter ere van de 200ste geboortedag van de componist bracht Villazón eind vorig jaar een cd uit met diens werk. Enkele van de aria’s op deze cd zijn ook tijdens het concert in Amsterdam te horen.

Giuseppe Verdi wordt gerekend tot de grootste operacomponisten van de 19de eeuw. Van zijn werken geniet een groot aantal nog steeds een immense populariteit. Hoewel critici zijn opera’s technisch tekort vinden schieten, behoren ze tot de meest gespeelde en gewaardeerde in de wereld. Villazón prijst in zijn essay niet alleen Verdi’s geniale muzikaliteit, maar ook de complexe en gelaagde karakters in diens opera’s. Verdi was niet uit op waardering van recensenten en musicologen, schrijft de tenor, maar ‘zijn doel was altijd om dienstbaar te zijn aan het drama, om de emoties van zijn karakters op muziek te zetten en bovenal, om ons te raken’.

Villazóns optreden in Het Concertgebouw maakt deel uit van een tournee langs Europese podia. De tenor wordt daarbij begeleid door het Tsjechisch Nationaal Symfonieorkest onder leiding van de Russische dirigent Guerassim Voronkov.

Dit concert is tot stand gekomen in samenwerking met Universal Music Arts & Entertainment.