Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

The Philadelphia Orchestra en chef Nézet-Séguin voor het eerst samen in Amsterdam

Op donderdag 4 juni keert The Philadelphia Orchestra na ruim tien jaar terug in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Voor het eerst is het Amerikaanse toporkest in Amsterdam te horen onder zijn chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. Op het programma staan de Nederlandse première van een opdrachtwerk van Nico Muhly, het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj en Rachmaninoffs Derde symfonie. Stervioliste Lisa Batiashvili neemt Sjostakovitsj’ solopartij voor haar rekening.

The Philadelphia Orchestra geldt als een van de toonaangevende orkesten van de Verenigde Staten. Het orkest werd sinds zijn oprichting in 1900 geleid door acht chef-dirigenten, onder wie Leopold Stokowski, Riccardo Muti en Wolfgang Sawallisch. Met de huidige chef Yannick Nézet-Séguin bouwt het gezelschap voort aan zijn internationale concertpraktijk, educatieve programma’s en digitale vernieuwingen. De laatste keer dat The Philadelphia Orchestra in Het Concertgebouw te horen was, was in mei 2004.

Yannick Nézet-Séguin staat in Nederland bekend als de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (na zijn ‘aanstaande’ vertrek in2018 ere-dirigent), maar bekleedt sinds 2012 dezelfde functie bij The Philadelphia Orchestra. Ook is de Canadese dirigent sinds 2000 artistiek leider van het Orchestre Métropolitain in Montréal en onderhoudt hij nauwe banden met het London Philharmonic Orchestra. Nézet-Séguin staat geregeld als gastdirigent voor andere toporkesten en is een veelgevraagd operadirigent.

Donderdag 4 juni 2015, Grote Zaal 20.15 uur
The Philadelphia Orchestra
Yannick Nézet-Séguin - dirigent
Lisa Batiashvili - viool
Muhly - Mixed Messages
Sjostakovitsj - Eerste vioolconcert
Rachmaninoff - Derde symfonie

Foto: Yannick Nézet-Séguin/©Marco Borggreve
----------------
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

----------------
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl