Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Wereldpremière The Echo of Being vormt opmaat tot Mahler Festival

Filmmaker Van Woerkum pakt uit met Internationaal gerenommeerde cast. Symphonic Cinema filmconcert in Het Concertgebouw

Het nieuwe Symphonic Cinema filmconcert The Echo of Being van de Nederlandse cineast Lucas van Woerkum beleeft dinsdag 11 februari 2020 zijn wereldpremière in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Terwijl het Nederlands Philharmonisch Orkest live muziek van Gustav Mahler ten gehore zal brengen, synchroniseert van Woerkum, zittend in het orkest, met een touchscreen realtime zijn speelfilm die wordt getoond op een panoramisch scherm. De beelden volgen de muziek. De internationale cast bestaat uit de Britse acteur Greg Wise, actrice Amira Casar uit Frankrijk en de Nederlandse Dominique van Ginkel. Antony Hermus dirigeert het orkest en is vanaf het begin nauw betrokken bij het artistieke proces. The Echo of Being vormt de opmaat tot het Mahler Festival, dat in mei door Het Concertgebouw wordt georganiseerd, en maakt als zodanig ook deel uit van het festival.

“Mahler is de reden waarom ik filmmaker ben geworden”, zegt Lucas van Woerkum. “Zijn muziek heeft een enorme beeldende kracht. In de tijd dat ik aan het conservatorium studeerde en veel Mahler hoorde en speelde, voelde ik altijd: wat zou het geweldig zijn als de verhalen en thema’s achter deze muziek zichtbaar zouden worden. Mijn opleiding tot filmregisseur sloot ik af met een documentaire over Mahlers negende symfonie. Daar is de basis gelegd voor Symphonic Cinema.”

In tegenstelling tot eerdere Symphonic Cinema-producties, die doorgaans het verhaal verbeelden waarop de muziek is gebaseerd, schreef Van Woerkum voor The Echo of Being een geheel nieuw script op basis van biografische elementen uit het leven van Gustav Mahler (1860-1911). De film is een hedendaagse vertaling van een groot thema uit Mahlers leven: het verliezen van een kind. Gezien vanuit haar eigen perspectief maakt zijn overleden dochter een reis naar het hiernamaals. Lucas van Woerkum: ”Eén van de meest intrigerende onderwerpen van Mahlers muziek is zijn kijk op leven en dood. Hij beschouwt de hemel als een plek op aarde waarin de overledene een bewustzijn heeft dat in staat is de wereld te zien en te voelen, maar dan zonder de beperkingen die we als levenden hebben. Zoals Mahler dat wilde laten horen in zijn muziek, zo wil ik dat graag laten zien met deze film.”

Internationale cast
Er is veel belangstelling van internationale topacteurs voor het relatief nieuwe fenomeen Symphonic Cinema. Zo wordt de vaderrol gespeeld door Greg Wise. Hij speelde in de met een Oscar bekroonde film Sense and Sensibility en is ook bekend van The Crown, Effie Gray, A Private War en The Discovery of Heaven. Amira Casar, zij speelt de moederrol, acteerde in Versailles, At Eternity’s Gate en Curiosa. Ook speelde zij in de Oscar-winning film Call Me by Your Name. De 15-jarige Nederlandse Dominique van Ginkel vertolkte eerder een rol in Symphonic Cinema’s Firebird.

Succes in het buitenland
Symphonic Cinema heeft de afgelopen jaren de Nederlandse en buitenlandse concertzalen veroverd. Firebird (2015) is uitgevoerd door vele buitenlandse orkesten waaronder het BBC Symphony Orchestra, de BBC Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het China NCPA Orchestra. De productie Daphnis & Chloé (2018) wordt in 2020 vertoond in onder meer Praag en Taiwan.

Bekijk de trailer: https://vimeo.com/377775100

Symphonic Cinema | The Echo of Being | Met Lucas van Woerkum en het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Antony Hermus
Dinsdag 11 februari 2020 | 19.30 uur
Het Concertgebouw, Grote Zaal, Amsterdam
Link naar website: https://www.concertgebouw.nl/concerten/symphonic-cinema-the-echo-ofbeing/11-02-2020/van=2020-02-11

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Claire Reeves, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-25091001 e-mail: c.reeves@concertgebouw.nl

Het Concertgebouw organiseert op dinsdag 21 januari 2020 een persbijeenkomst over het Mahler Festival, dan zal ook een preview van The Echo of Being worden getoond.