Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Wereldpremière ‘Water Atlas’ van composer in residence Sebastian Fagerlund

Op zaterdag 21 april beleeft Water Atlas van de Finse componist Sebastian Fagerlund zijn wereldpremière in Amsterdam.

Sebastian Fagerlund componeerde dit werk als composer in residence in opdracht van Het Koninklijk Concertgebouw. Water Atlas is te horen tijdens de NTR ZaterdagMatinee en wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Osmo Vänskä.

Met composer in residence geeft Het Concertgebouw componisten van internationale allure de kans voor langere tijd in Amsterdam te verblijven om muziek te componeren geïnspireerd door de hoofdstad. Deze jaarlijkse residencies worden mogelijk gemaakt door een gift van een particuliere muziekliefhebber die hiertoe een Fonds op Naam bij Het Concertgebouw Fonds in het leven heeft geroepen. Een rijke traditie van het ontwikkelen en presenteren van nieuwe composities wordt hiermee voortgezet.

De eerste composer in residence was de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo. Van hem ging in maart 2017 Woven in wereldpremière. Voor het seizoen 2018-2019 is de Britse Tansy Davies uitgenodigd als composer in residence.

Sebastian Fagerlund (Helsinki, 1972) wordt gezien als één van de meest prominente Europese componisten van het moment. Hij laat zich enerzijds inspireren door de grote muzikale tradities en anderzijds creëert hij zijn eigen taal waarbij hij het grote gebaar niet schuwt. De muziek van Sebastian Fagerlund reist de hele wereld over. Zo kreeg hij opdrachten van- en werd zijn muziek gespeeld door onder andere het BBC Symphony Orchestra en het Singapore Symphony Orchestra. Ook werkt hij regelmatig samen met de Finse violist Pekka Kuusisto en de Nederlandse fagottist Bram van Sambeek. BBC Music Magazine omschreef Fagerlund als een componist die een ‘welhaast grenzeloos technisch vernuft in dienst stelt van een rijke fantasie’.

Na de wereldpremière van Fagerlunds Water Atlas in de NTR ZaterdagMatinee spelen het Radio Filharmonisch Orkest en pianist Severin von Eckardstein het Vierde pianoconcert van Beethoven. Ook is het orkest te horen in de Zesde symfonie van Nielsen.

Na afloop van het concert zijn Sebastian Fagerlund en Tansy Davies beiden te gast in Matinee Café op NPO Radio 4, dat aansluitend aan de ZaterdagMatinee live wordt uitgezonden vanuit het Concertgebouw Café.

Zaterdag 21 april 2018, Grote Zaal 14.15 uur
Radio Filharmonisch Orkest
Osmo Vänskä - dirigent
Severin von Eckardstein - piano
Fagerlund – Water Atlas (In opdracht van Het Koninklijk Concertgebouw)
Beethoven – Vierde pianoconcert
Nielsen – Zesde symfonie, ‘Sinfonia semplice’

Foto: Sebastian Fagerlund ©Simon van Boxtel

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl