Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Wereldpremières met Thomas Hampson en Amsterdam Sinfonietta Liedgenre centraal in programma voor bariton en strijkorkest

Amsterdam – Op dinsdag 28 januari 2014 brengen bariton Thomas Hampson en Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Candida Thompson het programma ‘Songs & Poems’ in Het Koninklijk Concertgebouw. Dit concert, waarin poëzie de rode draad vormt, bestaat onder meer uit wereldpremières van geheel nieuwe bewerkingen van Brahms, Barber, Wolf en Schubert.

In opdracht van Amsterdam Sinfonietta bewerkte de Engelse componist David Matthews Brahms’ liedcyclus Vier ernste Gesänge voor bariton en strijkorkest. Thomas Hampson vertolkt met deze wereldpremière voor het eerst liederen van Brahms voor publiek.
Het gedicht Dover Beach van de Engelse dichter Matthew Arnold, oorspronkelijk door Samuel Barber op muziek gezet voor bariton en strijkkwartet, klinkt voor het eerst (met toestemming van erven en uitgever) in een versie voor strijkorkest.

Amsterdam Sinfonietta en bariton Thomas Hampson, een van de meest toonaangevende vocale solisten in de klassieke muziek, werkten voor het eerst samen in 1998 in de Carte Blanche-serie van Het Concertgebouw. Voor het orkest, dat een reputatie heeft opgebouwd met zijn innovatieve programmering en samenwerkingen, betekende dit de eerste keer dat het zonder dirigent optrad. Dit initiatief is uitgegroeid tot een van de belangrijkste kenmerken van het orkest.

David Matthews is een van de meest vooraanstaande Engelse componisten van zijn generatie. Zijn werken worden wereldwijd uitgevoerd door orkesten van naam. Samen met Deryck Cooke maakte Matthews een beroemde orkestratie van de onvoltooide delen uit Mahlers Tiende symfonie. Behalve voor zijn werk als componist ontvangt Matthews internationaal veel lof voor zijn orkestraties en bewerkingen.

Dit concert maakt deel uit van een Europese tournee van 12 concerten die Thomas Hampson en Amsterdam Sinfonietta samen maken in januari/februari 2014.

Programma ‘Songs & Poems’
A. Schönberg Verklärte Nacht voor strijkorkest op. 4, naar het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel
J. Brahms Vier ernste Gesänge (wereldpremière) op. 121 (arr. D. Matthews)
S. Barber Dover Beach (wereldpremière), op. 3 (versie voor strijkorkest)
H. Wolf Italiaanse Serenade
F. Schubert Memnon, Geheimes (arr. D. Matthews)
H. Wolf Fussreise, Auf einder Wanderung, Der Rattenfänger (arr. D. Matthews)


Een interview met Thomas Hampson en Candida Thompson is te zien achter deze link


Thomas Hampson /foto: Mark McDonald

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw, 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl
Chris Meeuwissen, marketing & communicatie Amsterdam Sinfonietta, 020-5270770 e-mail chrismeeuwissen@sinfonietta.nl