Voortgezet onderwijs
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
On stage and backstage © Ronald Knapp
Bovenbouw havo, vwo | Schooljaar 23/24

On stage and backstage

 • Duur

  2,5 u

 • Locatie

  Dirigentenfoyer

 • Prijs

  € 7

Datum en tijd reserveren
Reserveren

On stage and backstage

Een kijkje achter de schermen van gebouw en orkest

Bij On stage and backstage krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen. Tijdens de inleiding maken ze kennis met een orkestlid en leren over het functioneren van het orkest. Hoe is het om beroepsmusicus te zijn en op dit niveau te werken? Hoe lang duurt het om een nieuw programma in te studeren? Wat doet een dirigent? Welke instrumenten worden in een symfonieorkest bespeeld? En er is veel ruimte voor de vragen van de leerlingen zelf.

Het bijwonen van de besloten repetitie is alleen mogelijk door de samenwerking met het Concertgebouworkest. Normaal gesproken wordt niemand toegelaten tijdens de repetitie in de Grote Zaal. De musici werken in uiterste concentratie en mogen daarbij niet gestoord worden. Wij mogen via het podium de repetitie insluipen en achter de musici plaatsnemen. Tijdens deze repetitie wordt een deel van het door jou gekozen programma gerepeteerd. Het is uniek om het orkest op deze manier aan het werk te zien.

Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen niet alleen een kijkje achter de schermen, zij leren ook over de geschiedenis van Het Concertgebouw en welke faciliteiten er nodig zijn om een concert te laten plaatsvinden.

Bekijk hier het overzicht van de programma's per datum

On stage and backstage is een gezamenlijk project van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

KCO

Praktische informatie

 • Het programma begint om 9.30 of 11.30 uur en duurt ongeveer 2,5 uur.
 • De muzikale inleiding vindt plaats in de Dirigentenfoyer en de repetitie in de Grote Zaal.
 • Kosten: € 7 per leerling of begeleider.
 • Minimaal 20 en maximaal 45 leerlingen, in verband met de rondleiding 1 begeleider per 15 leerlingen.
 • Gratis openbaar vervoer in Amsterdam: Als je met het GVB reist, kies dan kaarten waar (incl GVB) bij staat. Deze kaarten zijn geldig voor het project en geven recht op gratis openbaar vervoer. Als je ook met de metro reist, stuur dan een aanvraag voor speciale metrokaarten naar educatie@concertgebouw.nl.
 • Kerndoelen 48 en 50: de leerlingen ervaren de muziek van het Concertgebouworkest in Het Concertgebouw en vormen hier hun mening over.

Documentaire

Bekijk voor jullie bezoek samen met je leerlingen onderstaande documentaire, zodat de nieuwsgierigheid al gewekt is.

© Mals Media - Anna Jordans en Florian Koch

Extra

Het programma De Kennis van Nu heeft een speciale aflevering gemaakt over akoestiek (onder andere die van Het Concertgebouw) en over dirigeren (uitzending deels opgenomen in Het Concertgebouw).
Bekijk de afleveringen via onderstaande links: