Educatie
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Vikingen © Ronald Knapp
Groep 5 en 6 | Schooljaar 22/23

Vikingen

Vikingen

Een democratisch muzikaal spektakel waarin de leerlingen ervaren hoe een symfonieorkest samenwerkt.

Een cellist komt in opstand en zet de andere orkestleden én de leerlingen in de zaal aan het denken over muziek. Kan het orkest niet veel meer klanken maken dan het geijkte orkestrepertoire? Waarom bepaalt de dirigent, wat willen de musici eigenlijk zelf?
Een ietwat ontregelende voorstelling met Het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Noorse cellist Harald Austbø over rechtvaardigheid, hiërarchie en democratie.

Dit is een gemeenschappelijk project van Het Concertgebouw en het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
STICHTING VLB FONDS en STICHTING THURKOW FONDS

Praktische informatie:

- Kosten: € 4,50 per leerling, leerkracht of begeleider.
- U ontvangt een digitaal lespakket waarmee u de kinderen in de klas voorbereidt op het concert. Het lesmateriaal staat circa twee maanden voor het project online op deze pagina.
- Het voorbereidend lesmateriaal bestaat uit 5 lessen van ongeveer 30-45 minuten. Daarnaast is er een zesde les voor na afloop van het concert.
- Kerndoelen 54 en 56: Door zelf te zingen en te musiceren, samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest, ontdekken de leerlingen de grenzeloze mogelijkheden van het orkest en leren ze een breed repertoire kennen.
- Facultatieve online startworkshop voor leerkrachten op 16 november 2022 van 15.00 tot 16.30 uur. Maak samen met collega's kennis met het materiaal van dit project onder leiding van een ervaren workshopleider. Zet deze datum vast in de agenda. Informatie over aanmelding van de startworkshop volgt via e-mail.
- Gratis openbaar vervoer in Amsterdam: Als u met het GVB reist, kiest u kaarten waar (incl GVB) bij staat. Deze kaarten zijn geldig voor het project en geven recht op gratis openbaar vervoer. Als u ook met de metro reist, stuur dan een aanvraag voor speciale metrokaarten naar educatie@concertgebouw.nl.

Lesmateriaal voor in de klas

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 1

  Naar het Concertgebouw

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 2

  Het orkest

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 3

  Zingen

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 4

  Wat doet muziek met jou?

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 5

  Ritme en Quiz

 • Cover Vikingen Facultatieve les
  Vikingen facultatieve les

  Koud als een regenbui - altpartij

 • Cover Website Vikingen
  Vikingen Les 6

  Na afloop van het concert