Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Andrisnelsons bso marcoborggreve

Boston Symphony Orchestra na 17 jaar terug in Amsterdam

ma 27 aug 2018

Welcome back!
Na 17 jaar afwezigheid is het fameuze Boston Symphony Orchestra eindelijk terug in Amsterdam. Op maandag 17 september sluit het orkest zijn Europese tournee af met een concert in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Onder chef Andris Nelsons speelt het orkest Sjostakovitsj' Vierde symfonie en, samen met violiste Baiba Skride, Bernsteins Serenade.

'Big five'
Het Boston Symphony Orchestra behoort, naast de grote symfonieorkesten uit New York, Chicago, Philadelphia en Cleveland, tot de ‘big five’ –de vijf beste orkesten van de Verenigde Staten. Het in 1881 opgerichte orkest heeft een rijke historie en staat sinds 2011 onder leiding van de Letse chef-dirigent Andris Nelsons. Sinds begin dit jaar staat Nelsons ook aan het roer van het Gewandhausorchester Leipzig.

Bernsteins Serenade
Voor de pauze soleert de Letse violiste Baiba Skride, begeleid door het BSO, in Leonard Bernsteins ode aan de liefde Serenade. Bernstein, die deze maand 100 jaar geleden werd geboren, was lange tijd nauw verbonden met het orkest. De uitvoering van Serenade is een eerbetoon aan de uitzonderlijke musicus die Bernstein was.

Sjostakovitsj' Vierde
Andris Nelsons kan naar eigen zeggen niet zonder de componist Sjostakovitsj. ‘In zijn muziek voel je de extreme kracht van een uiterst kwetsbaar mens’, zegt hij over hem. In zijn intense Vierde symfonie verwerkte Sjostakovitsj naar eigen zeggen ‘grote ideeën en grote hartstocht’, inclusief alle strijd die daar, ook in zijn persoonlijk leven, bij hoorde. Momenteel nemen Nelsons en het Boston Symphony Orchestra alle vijftien symfonieën van Sjostakovitsj op.

Onderdeel van