Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Hagenkwartet ronaldknapp

Concertgebouw Prijs voor het Hagen Kwartet

ma 14 jan 2019

De Concertgebouw Prijs wordt toegekend aan het Hagen Kwartet vanwege de bijzondere bijdrage die zij hebben geleverd aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw.

Het Hagen Kwartet ontving de Concertgebouw Prijs op dinsdag 15 januari 2019 tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw vertelt over het Hagen Kwartet: 'Tussen Het Hagen Kwartet en Het Concertgebouw bestaat al jaren een innige band. Dit fantastische kwartet heeft een grote naam verworven in de wereld van de kamermuziek en maakt deze status keer op keer waar.'

Over het Hagen Kwartet
Het Hagen Kwartet, opgericht in 1981, won in de eerste jaren van zijn bestaan meteen een aantal belangrijke kamermuziekconcoursen. Het viertal -twee broers en een zus uit Salzburg, aangevuld met de Duitse violist Rainer Schmidt- treedt veelvuldig op in de belangrijke concertzalen over de hele wereld en werkte samen met beroemde musici als Maurizio Pollini, Mitsuko Uchida, Heinrich Schiff en Sabine Meyer. Het repertoire van het Hagen Kwartet omspant de gehele literatuur voor strijkkwartet. Diverse hedendaagse componisten, onder wie György Kurtág, droegen nieuwe muziek aan het viertal op. De vier strijkers verzorgen regelmatig masterclasses en geven les aan zowel de Hochschule für Musik in Basel als aan het Mozarteum in Salzburg.

Concertgebouw Prijs
De Concertgebouw Prijs, die op 15 januari 2019 voor de elfde keer werd uitgereikt, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2015) en het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017). De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek en een permanente vermelding van de laureaat op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

Onderdeel van