Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Naibarghouti tomekdersuaaron

Concertgebouw Young Talent Award voor Nai Barghouti

ma 13 jan 2020 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

De Concertgebouw Young Talent Award 2020 gaat naar de Palestijnse zangeres, componist en fluitiste Nai Barghouti. Aan de vooravond van het Mahler Festival op donderdag 7 mei 2020 zal zij de award uitgereikt krijgen van Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw. De Young Talent Award wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Van Lanschot Kempen.

Onderdeel van

Met de toekenning van de Concertgebouw Young Talent Award wil Het Concertgebouw Nai Barghouti ondersteunen bij haar verdere ontwikkeling. De prijs bestaat uit een award en een studiebeurs van €5.000,-. Eerdere winnaars van de prijs waren de pianisten Lucas en Arthur Jussen (2011), violiste Noa Wildschut (2013), sopraan Laetitia Gerards (2014), blokfluitiste Lucie Horsch (2015 ), pianist Aidan Mikdad (2017) en pianist Nikola Meeuwsen (2019).

Nai Barghouti
De Palestijnse zangeres en fluitiste Nai Barghouti (23) begon haar muzikale carrière toen ze 14 jaar oud was. Sindsdien treedt zij op in vele landen waaronder Egypte, Palestina, Koeweit, België, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, Denemarken en bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. De inmiddels in Amsterdam woonachtige Barghouti studeerde aan de Jacobs School of Music in Indiana (VS). In maart 2019 is zij afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en zij is nu bezig met een masters in jazz. Haar debuut in Het Concertgebouw was afgelopen zomer tijdens de BankGiro Loterij Zomerconcerten met het Palestijns Jeugdorkest. In november bracht zij een ode aan de Libanese diva Fairouz tijdens een uitverkocht Tracksconcert in de Kleine Zaal.

'Muzikaal grenzeloos'
Simon Reinink vertelt: 'Nai Barghouti is een groot talent met een enorme uitstraling en technische beheersing. Muzikaal is ze grenzeloos. Of ze nu een jazz standard zingt, een klassiek Arabisch lied of een Bach improvisatie, ze draait haar hand er niet voor om. Zij staat model voor een nieuwe generatie musici die diverse stijlen en culturen in zich dragen en uitdragen. Het was voor ons glashelder dat zij dit jaar de Concertgebouw Young Talent Award moest krijgen.' Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Kempen, vertelt: 'Door kunst en cultuur te ondersteunen willen we bijdragen aan het behoud en de verrijking van ons culturele erfgoed. Nai is een zeer bijzonder talent en wij zijn trots om met deze award jong talent een podium te geven.'