Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Nationaal Vrouwen Jeugdkoor © Hans van der Woerd

Concertgebouw Young Talent Award voor Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

di 24 jan 2023 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor krijgt de Concertgebouw Young Talent Award! Bij eerdere edities werd de prijs aan individuele musici uitgereikt, maar voor het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor maakt Het Concertgebouw een uitzondering. De award, mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Van Lanschot Kempen, wordt op dinsdag 18 april 2023 uitgereikt bij een galadiner in Het Concertgebouw.

Opleiden van jong vocaal talent

Met de Concertgebouw Young Talent Award wil Het Concertgebouw het koor prijzen om de geweldige bijdrage die het sinds vele jaren levert aan het opleiden van jong vocaal talent. Eerdere winnaars waren de pianisten Lucas en Arthur Jussen (2011), violiste Noa Wildschut (2013), sopraan Laetitia Gerards (2014), blokfluitiste Lucie Horsch (2015), pianist Aidan Mikdad (2017), pianist Nikola Meeuwsen (2019) en zangeres Nai Barghouti (2021).

'Uitzonderlijke kwaliteit'

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, vertelt: ‘Elk optreden van dit koor bevestigt de uitzonderlijke kwaliteit. Onder de bezielende leiding van Wilma ten Wolde is het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een nationaal instituut. Het is een onmisbare kweekvijver van vocaal talent in Nederland.’

'Stimulans voor vocaal talent'

Maarten Edixhoven, voorzitter Raad van Bestuur van Van Lanschot Kempen, vertelt: 'Als hoofdsponsor van Het Concertgebouw zijn we trots dat dit jaar het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor de Young Talent Award heeft gewonnen. We hopen dat deze award een stimulans is voor vrouwelijk vocaal talent om zich verder te ontwikkelen en dat het koor nog vele luisteraars in vervoering zal brengen.'

'Samen zingen is universeel'

Wilma ten Wolde, artistiek leider Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, vertelt: 'Het samen zingen is universeel. Deze award voor ons koor is een prachtige stimulans om nog vele jaren vocaal talent tot bloei te brengen! En het is natuurlijk een prachtig compliment voor al deze jonge vrouwen!’

Onderdeel van

Vrouwenjeugdkoor in de Grote Zaal © Lisette Heeremans

Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, onderdeel van Nationale Koren, is opgericht in 1996 en bestaat uit jonge vrouwen van 16 tot 30 jaar (gemiddeld 22 jaar). Wilma ten Wolde is sinds 1999 artistiek leider van het koor. Zij werkt intensief samen met Irene Verburg, vocal coach van de Nationale Koren. Samen dragen zij zorg voor de intensieve talentenbegeleiding. Tijdens de repetities is er veel aandacht voor stem en fysiek, de vocale ontwikkeling en ensemble-vaardigheden. Het koor treedt in binnen- en buitenland met een repertoire dat reikt van muziek van 1500 tot nu. Het koor werkt regelmatig met internationale gastdirigenten zoals Iván Fischer (Hongarije), Sigvards Klava (Letland), Ed Spanjaard (Nederland) en Kaspar Putnins (Letland).

Alumni van de Nationale Koren zijn onder anderen Nora Fischer, Sterre Konijn en fluitist Lucie Horsch, zelf eerder winnaar van de Concertgebouw Young Talent Award.

Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zingt regelmatig in professionele series als de NTR ZaterdagMatinee en het AVROTROS Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw en de AVROTROS Vrijdagconcerten in TivoliVredenburg. Het koor verzorgde acht keer de muziek tijdens Nationale Herdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In het buitenland trad het koor verschillend malen op met het Budapest Festival Orchestra, het Venice Baroque Orchestra en de Berliner Philharmoniker. Ook werden er concertreizen gemaakt naar Japan, Spanje, Frankrijk, België, Zwitserland en Denemarken.

Het koor bracht verschillende CD’s uit waaronder ‘Hjärtans Fröjd’ o.l.v. de vermaarde Zweedse koordirigent Eric Ericson en de première van James MacMillan’s St Luke Passion o.l.v. Markus Stenz. Kijk voor meer informatie op www.nationalekoren.nl

Wilma ten Wolde - 25 jaar artistiek leider Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

Wilma ten Wolde is directeur van Vocaal Talent Nederland en artistiek leider van het Nationaal Kinderkoor, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Ze bereidde meer dan 70 verschillende producties voor met de Nationale Koren voor orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest en de Berliner Philharmoniker. Hierbij werkte ze samen met dirigenten als Iván Fischer, Mariss Jansons, Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt en Jordi Savall.

In 2019 werd Wilma ten Wolde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdienste voor de ontwikkeling van klassieke zang voor kinderen, jeugd en jongeren in Nederland. Onder haar leiding hebben de Nationale Koren zich ontwikkeld tot een nationaal instituut, dat op het gebied van koorscholing en muzikale prestaties tot de wereldtop behoort. Ten Wolde was docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op de vakgebieden solfège en ensemble-zang.

Bekijk ook eens