Ontdek
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen
Koffer reinier baas

De Koffer van Reinier Baas

ma 12 feb 2018

Reinier Baas, gitarist en componist, heeft op 2 maart Carte Blanche in de Kleine Zaal. ‘Ik zoek als componist naar een middenweg tussen klassieke, genoteerde muziek en vrije improvisatie. Voor dit concert heb ik de kans te componeren voor basklarinettist Joris Roelofs, altsaxofonist Ben van Gelder, zangeres Nora Fischer en het strijkkwartet van violist Jeff rey Bruinsma. Allemaal muzikanten die ik ken en bewonder. Spannend!’

 1. Gereedschap
  Temperatuur en vocht hebben veel invloed op de stand van de nek. Als het instrument droog is, speelt het stug en zwaar. Ik heb dus altijd tangetjes en dergelijke mee om de nek goed te stellen.

 2. Persoonlijk
  Als ik ergens strand, dan is het heel fijn om in elk geval tandenpoetsspullen en deo bij me te hebben. Meer luxe heb ik eigenlijk niet nodig.

 3. Laptop
  Mijn laptop gaat altijd mee. Ik gebruik ‘m vooral om muziek op te schrijven. Nee, muziek maak ik zonder laptop. Ik hou heel erg van elektronische muziek, maar heb op een gegeven moment besloten dat ik alleen akoestisch wil spelen.

 4. Gibson
  Dit is een Gibson ES-339, een klein gitaartje, je neemt ‘m zo mee het vliegtuig in. Deze heb ik nu een jaar of twaalf. Ik heb ook een nieuwe, grotere Gibson. Die klinkt mooier, een beetje als een oude viool. Welke gitaar ik kies hangt af van de muziek. Bij het concert in de Kleine Zaal zal ik waarschijnlijk op de nieuwe spelen, die past het beste bij die mooie akoestiek.

 5. Snaren
  Mijn snaren vervang ik elke twee weken, dan is de rek er wel uit. Je merkt dat vooral doordat het instrument dood begint te klinken, je verliest snel veel boventonen.

 6. Lezen
  Het is verleidelijk om de hele dag met je kop in de muziek te zitten. Lezen doe ik te weinig, ik dwing mijzelf ertoe om daar een bepaalde routine in te krijgen. Het houdt me scherp. Ik lees vooral romans. De mooiste boeken vind ik die die je nieuwe inzichten verschaffen, je iets leren over jezelf.
Koffer reinier baas