Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Thubmnail praten over muziek ontdek 1

Gijs Groenteman en Liza Ferschtman in aflevering 1 van de podcast Praten over Muziek

di 13 okt 2020 - 1 minuut leestijd, 90 minuten luistertijd - Tekst: Het Concertgebouw

‘Talking about music is like dancing about architecture’. En toch is dit precies wat Gijs Groenteman gaat doen, met muziekkenner Thomas de Jonker aan zijn zijde.

In de podcast Praten over Muziek praten zij met een Nederlandse musicus uitgebreid over een bepaald meesterwerk. Wat gaat er schuil achter de noten? Welke muzikale taal spreekt de componist? Hoe kwam een stuk tot stand? Welke interpretatie kies je? De podcast wordt mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen, hoofdsponsor van Het Concertgebouw.

Praten over muziek is ook te beluisteren via Spotify en iTunes.

Onderdeel van

Aflevering 1: Liza Ferschtman en Stravinsky's Vioolconcert
Heerlijk. Bijna 90 minuten praten met violiste Liza Ferschtman over het Vioolconcert van Stravinsky. Een gesprek over verrukkelijke noten, technische problemen, scheetjes in de fagot en Weense walsjes. Wat is het verschil tussen tellen en muziek maken? En waarom moet zo'n stuk niet twee keer zo lang duren?

De geluidsfragmenten in deze aflevering zijn uit een opname van het Concertgebouworkest uit 1967 onder leiding van Ernest Bour. Arthur Grumiaux soleert. De volledige opname is te beluisteren op Spotify: https://open.spotify.com/album/7sSVJitGA4XDNSZrbhet6W?si=fn9okMu9T4SxAy2h8gqhBg

De opname die Stravinsky zelf maakte in 1935 met Samuel Dushkin is te beluisteren op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=f_7kNFOfqfg

Bekijk ook eens