Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Chick corea govert driessen 808x608

In memoriam Chick Corea (1941-2021)

vr 12 feb 2021

Afgelopen donderdag 11 februari overleed de Amerikaanse jazzpianist Chick Corea aan een zeldzame vorm van kanker. Hij is 79 jaar geworden.

Onderdeel van

Chick corea govert driessen 1280x608

Chick Corea was een van de meest veelzijdige en invloedrijke jazzpianisten ter wereld. Met Het Concertgebouw onderhield hij nauwe banden. Zijn debuut maakte hij er in 1983 in nota bene een klassiek programma. Samen met Friedrich Gulda soleerde hij in Mozarts Concert voor twee piano’s in Es bij het Concertgebouworkest onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Wel vaker liet hij zich verleiden tot klassieke uitstapjes. Zo speelde hij in 2007 opnieuw Mozart met Amsterdam Sinfonietta. Het meest echter gedenken wij Corea als een inspirerend jazzmusicus.

In 2004 ontving Corea de Concertgebouw Jazz Award na afloop van een concert met het Jazz Orchestra of the Orchestra. Peter Beets, pianist van het Jazz Orchestra, vertelde in Preludium: ‘De piano liegt niet. In sound en timing is hij volstrekt verbonden met het instrument, dus zodra Chick Corea speelt hoor je dat het Chick Corea is. De piano is een medium. Een klootzak klinkt als een klootzak. Bij Chick hoor je een mooie, geweldige man.’

Die ‘mooie, geweldige man’ gaf zijn laatste optreden in Het Concertgebouw op 10 mei 2017, samen met drummer Brian Blade en bassist Eddi Gomezo. Afgelopen november zou hij opnieuw een concert hebben gegeven. Dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. De herinnering aan de iconische jazzmusicus blijft.