Interview: Restaurant LIER
do 1 nov 2018
Voorafgaand aan een concert lekker uit eten zonder haast? Dat kan nu in Het Concertgebouw. Op de eerste verdieping in de Pleinfoyer is op 24 oktober een restaurant geopend, Restaurant LIER. Een gesprek met Loek Beeren, directeur van Vermaat Groep, en Boukje Bijlsma, hoofd Hospitality van Het Concertgebouw.
Onderdeel van
Het Concertgebouw besloot vorig jaar de wens van het publiek te honoreren. De exploitatie van het restaurant wordt uitbesteed aan een expert. ‘We hebben niet de professionele slagkracht in huis om dit goed te kunnen doen’, zegt Bijlsma. ‘Daarom hebben we vorig jaar een tender uitgeschreven. Daaruit is Vermaat Groep naar voren gekomen. Vermaat heeft veel ervaring met de exploitatie aan restaurants in de culturele sector, bijvoorbeeld in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en Amsterdam Museum.’
Vermaat Groep neemt ook de exploitatie van Het Concertgebouw Café en de artiestenfoyer over. ‘Begin 2019 wordt het café verbouwd. Het interieur is aan vervanging toe, maar aan het concept verandert verder niet veel’, vertelt Loek Beeren. Over de locatie van het nieuwe restaurant is lang gesproken, zegt Bijlsma. De Spiegelzaal lag voor de hand, omdat deze zaal vaker wordt gebruikt als restaurant, maar de Pleinfoyer kreeg uiteindelijk de voorkeur omdat deze een eigen opgang heeft. ‘Een heel dynamische plek’, vindt Beeren.
De Pleinfoyer bevindt zich in de glazen uitbouw van Het Concertgebouw, op de eerste verdieping. Studio Linse, ook verantwoordelijk voor onder meer het interieur van restaurant RIJKS, Café-Restaurant De Plantage en het restaurant in het Royal Opera House in Londen, maakte het ontwerp voor de nieuwe gelegenheid. Het ontwerp is afgestemd met architect Pi de Bruijn, die de uitbouw ontwierp, en ook met Evelyne Merkx, de vaste interieurarchitect van Het Concertgebouw.
Het restaurant biedt plaats aan zevenenzeventig gasten, vooralsnog alleen bezoekers van Het Concertgebouw. ‘We zijn open wanneer er concerten en evenementen zijn in het gebouw. Die koppeling zal er altijd zijn’, zegt Beeren. ‘Onze gasten kunnen straks kiezen uit een driegangenmenu of uit losse gerechten. Met het restaurant beogen we een geheel verzorgde avond aan te kunnen bieden.’
Eten in Het Concertgebouw is op zich niets nieuws. Regelmatig worden de zalen en foyers verhuurd voor diners en recepties. En tijdens de Robeco SummerNights werd de Spiegelzaal omgetoverd tot restaurant. Maar een permanent restaurant had Het Concertgebouw nog niet. ‘We krijgen al een aantal jaren feedback van onze bezoekers dat ze graag in het gebouw willen eten voordat ze naar een concert gaan’, aldus Boukje Bijlsma. In 2015 heeft Het Concertgebouw een onderzoek laten uitvoeren naar de behoefte bij bezoekers naar een ‘in huis’-restaurant. Ook daaruit kwam naar voren dat een eetgelegenheid in Het Concertgebouw zeer op prijs zou worden gesteld. ‘Veel bezoekers vinden het gezellig en fijn om voorafgaand aan een concert uit eten te gaan. Maar dit kan behoorlijk stressvol zijn. Krijg ik wel op tijd de rekening? Heb ik nog tijd om mijn jas op te hangen? Bij een eigen restaurant heb je die zorgen niet’, zegt Bijlsma.
Tekst: Bureau Bax
Foto: Hans Roggen
Dit artikel verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine editie sep-nov-dec 2018