Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Jaapvanzweden simonvanboxtel 1280x608

Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

do 17 okt 2019 - 2 minuten leestijd

De Concertgebouw Prijs 2020 wordt toegekend aan dirigent Jaap van Zweden. Dat heeft de directie van Het Concertgebouw vandaag bekendgemaakt. Op 7 mei 2020 krijgt Jaap van Zweden de prijs overhandigd, de avond vóórdat in Het Concertgebouw het Mahler Festival 2020 losbarst.

Tijdens het vorige Mahler Festival (1995) speelde Jaap van Zweden de Eerste symfonie van Mahler als concertmeester van het Concertgebouworkest. In 2020 opent Van Zweden het Mahler Festival met deze symfonie op hetzelfde podium, maar nu als chef-dirigent van de New York Philharmonic.

'Een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie'
Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw vertelt over de toekenning van de Concertgebouw Prijs: ‘Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.’

Jaap van Zweden
Sinds seizoen 2018-2019 is Jaap van Zweden music director van de New York Philharmonic. Daarmee keerde de Amsterdammer terug naar de stad waar hij als zestienjarige viool studeerde aan de Juilliard School of Music. Drie jaar later werd hij concertmeester van het Concertgebouworkest, de jongste uit de geschiedenis. In 1996 verruilde Jaap van Zweden zijn strijkstok voor de baton. Onder meer werd hij chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 – een functie die hij tot 2018 vervulde – nam zijn carrière een internationale vlucht. Hij was te gast bij vooraanstaande orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het Concertgebouworkest. In 2012 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Concertgebouw Prijs
De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016) , het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

Onderdeel van