Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Shorter

Jazz-saxofonist Wayne Shorter (89) overleden

vr 3 mrt 2023 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Op donderdag 2 maart overleed jazzsaxofonist en componist Wayne Shorter. Hij trad gedurende een tijdspanne van bijna een halve eeuw meerdere malen op in Het Concertgebouw. Onder meer met Art Blakey in 1959 en met zijn eigen Quartet in 2005. In 2007 nam hij de Concertgebouw Jazz Award in ontvangst.

Wayne Shorter begon zijn carrière in 1959 als lid van de Art Blakey's Jazz Messengers. Met deze vernieuwende formatie van drummer Art Blakey trad Shorter in '59 ook op in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Later, in het midden van de jaren zestig, speelde Shorter met toetsenist Herbie Hancock in het 'tweede kwintet' van Miles Davis. Hij volgde de legendarische John Coltrane op. Voor Davis schreef Wayne Shorter nummers als E.S.P. en Nefertiti. Herbie Hancock noemde Wayne Shorter de beste componist van de band van Miles Davis. 'Hij was een van de weinigen die Miles muziek gaven waaraan niets werd veranderd.'

Na enkele succesvolle solo-albums begon Shorter met toetsenist Joe Zawinul de jazzrock- en fusionband Weather Report. Met Heavy Weather uit 1977 produceerden zij een van de bestverkochte jazzplaten ooit. Ook speelde Shorter met een keur aan grote namen uit verschillende genres, zoals Joni Mitchell, Carlos Santana en Steely Dan.

Als leider van zijn eigen bands maakte Wayne Shorter meer dan 25 platen. Hij won twaalf Grammy's. In Het Concertgebouw was hij meerdere malen te gast, onder meer met zijn eigen Wayne Shorter Quartet. In 2007 nam hij de Concertgebouw Jazz Award in ontvangst na een optreden met het Concertgebouworkest in het kader van het Holland Festival.

Onderdeel van

Shorter Reinink
Wayne Shorter neemt de Concertgebouw Jazz Award in ontvangst uit handen van directeur Simon Reinink.