Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Mariss jansons thibaudet hr photo simonvanboxtel 6347 1280x608

Mariss Jansons overleden

zo 1 dec 2019 - 1 minuut leestijd

Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 december tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u bij het Concertgebouworkest (Gabriël Metsustraat 16, Amsterdam) het condoleanceregister voor Mariss Jansons tekenen.

Zondag 1 december is Mariss Jansons, voormalig chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, overleden.

Mariss Jansons dirigeerde meer dan tweehonderd concerten in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het leeuwendeel daarvan op de bok bij het Concertgebouworkest, waar hij chef was tussen 2004 en 2015. Maar ook was hij te gast met orkesten als de Wiener Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, waar hij tevens chef-dirigent was. Mariss Jansons was van grote betekenis voor Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Zo werd onder zijn leiding het orkest in 2008 door Gramophone verkozen tot het beste orkest van de wereld.

In maart 2019 dirigeerde Mariss Jansons zijn laatste concert in de Grote Zaal. Op de lessenaars van maestro Mariss Jansons en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks stonden de Negende van Dvořák en de 'Orgelsymfonie' van Saint-Saëns. Een videofragment en foto's van dit concert kunt u hier bekijken. Het concert op 19 oktober 2017 met werken van Liszt, Rachmaninoff, Tsjaikovski en Sjostakovitsj zou zijn laatste met het Concertgebouworkest zijn. Mariss Jansons overleed in zijn woonplaats St. Petersburg aan acuut hartfalen. Hij is 76 jaar geworden.

Over Mariss Jansons
Mariss Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg. Hij deed vervolgstudies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarowsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was. Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. Als gastdirigent stond hij voor vermaarde orkesten wereldwijd. In 1997 werd Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra (tot 2004), in 2003 chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en in 2004 ook van het Concertgebouworkest.

Voor zijn verdiensten ontving Mariss Jansons vele onderscheidingen, zoals het Grosses Bundesverdienstkreuz van Duitsland, de Ernst von Siemens Musikpreis, het lidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen en van het Gesellschaft der Musikfreunde in Wenen, het Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst en het erelidmaatschap van de Berliner Philharmoniker. In 2006 kreeg hij de hoogste onderscheiding van Letland, de Orde van de Drie Sterren. In oktober 2011 riep het tijdschrift Opernwelt hem uit tot ‘dirigent van het jaar’ voor de productie van Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin met het Koninklijk Concertgebouworkest bij De Nationale Opera. In 2012 kreeg hij samen met algemeen directeur van het Concertgebouworkest Jan Raes de IJ-prijs van de stad Amsterdam, in 2013 werd Jansons benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Onderdeel van