Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Met dank aan

Met dank aan: de Freek en Hella de Jonge Stichting

zo 19 mei 2019

Dankzij een schenking van de Freek en Hella de Jonge Stichting aan Het Concertgebouw Fonds beschikt Het Concertgebouw sinds 2010 over een verzameling muziekinstrumenten.

Onderdeel van

Het Concertgebouw wil graag zoveel mogelijk kinderen via de schooldeur kennis laten maken met muziek. Jaarlijks komen zo’n dertigduizend kinderen uit het primair en voortgezet onderwijs over de vloer. Zij gaan, vaak voor het eerst van hun leven, naar een concert, of nemen deel aan een workshop. Om ervoor te zorgen dat de instrumenten goed en veilig opgeborgen kunnen worden, zijn speciale koffers gemaakt. Zo’n koffer bevat bongo’s, rakataks, bellenrijen, klokkenspellen, sopranino’s en kazoos. De koffers met inhoud worden niet alleen in Het Concertgebouw gebruikt, maar ook regelmatig in de klas tijdens de voorbereidende lessen door de leerkrachten. Ook de muziekvakdocenten die in dienst zijn van Het Concertgebouw, gebruiken het instrumentarium bij de binnenschoolse muziekeducatie. Met tips, workshops en coaching ondersteunen zij het muziekonderwijs op scholen. Leerkrachten krijgen vaardigheden aangeleerd om met behulp van een toegankelijke methode zelf de muzieklessen te kunnen geven.

De Freek en Hella de Jonge Stichting heeft tot doel muziek en cultuur te promoten onder kinderen. Freek de Jonge: ‘Cruijff heeft zijn voetbalveldjes, Krajicek zijn tennisbaantjes, als wij nou in de kunst iets dergelijks willen organiseren, wat doen wij dan? Zo ontstond destijds het idee van een flying case, een kist met een set muziekinstrumenten die op verschillende plekken in het land kan worden neergezet. Een soort vliegend orkestje.’ Hella de Jonge: ‘Muziek is zo belangrijk voor kinderen. Dat weet ik uit ervaring: de viool is mijn redding geweest. Ik zie het ook aan onze kleinkinderen, hoe blij ze worden van muziek. Toen ze heel klein waren speelde ik al voor ze. Muziek maakt kinderen gelukkiger en gelukkige kinderen functioneren beter.’

Tekst: HCF/Liesbeth Houtman
Foto: Ronald Knapp

Lees meer over Het Concertgebouw Fonds