Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Mike Bodde4 Hester Doove

Mike Boddé - Klassieke muziek is veilige dope

wo 21 jun 2023 - Tekst: Mike Boddé - Foto: Hester Doove


Waarde kijker, van mijn kant een opgewekt en welgemeend: Yo!

Er zijn heel veel redenen waarom ik naar klassieke muziek luister. De belangrijkste is deze: ik leef in een krankzinnige tijd, waarin alles razendsnel gaat, en waarin ik word overspoeld met informatie. Elke dag krijg ik een tsunami van indrukken over me heen, en elke dag heb ik te maken met stress en haast. Elke dag ren ik en vlieg ik, met bonzend hart, om al mijn afspraken na te komen. Elke dag wind ik me op over de file, en over Mercedessen en BMW’s die te hard rijden. Elke dag is een videoclip.

Elk dag is een videoclip

Maar: klassieke muziek geeft mij een uitweg. Het is namelijk een fantastische teletijdmachine! Professor Barabas kan er nog een puntje aan zuigen. Klassieke muziek kan mij transporteren naar andere eeuwen. Het kan mij terugbrengen naar vroegere tijden, en mij ff rust geven. Het dwingt mij om, al is het maar voor een uurtje of wat, even het tempo van een andere tijd aan te nemen. Even te ademen in de ‘groove’ van toen, even te voelen hoe het was om nog de tijd te hebben. Even de tandwielen van je hersenen langzamer laten draaien. Even pauze. Eventjes niet de jachtige zestigsecondemuziek van De Wereld Draait Door, maar de lange spanningsboog van een Mahler-symfonie. Even niet de epileptische beeldenexplosies van Zapp Kindertv, maar de kalmte van een aria uit de Matthäus-Passion. Even niet je scheldend een weg banen door de drukte van een overvol NS-station, maar de verstilling van een lied van Dowland, of een stukje Satie.

Kortom: even voor een ogenblik vluchten in de traagheid en de rust. Je kunt een dag naar de sauna gaan, met massages, stoombaden, gezichtsmaskers en focaccia’s met olijftapenade en truffelmayonaise: allemaal prima. Maar ik heb ze niet nodig.

Klassieke muziek is mijn stoombad

Klassieke muziek is mijn stoombad; klassieke muziek is mijn meditatie. Klassieke muziek is voor mij als een weekend aan zee. Klassieke muziek is een time-out van trillende lucht. Het is een onzichtbare accu van klank. Het is chillen. Klassieke muziek is veilige dope. Het is ontegenzeggelijk en gegarandeerd vetlauwe leipe chisel.

En daarom van mijn kant een oprecht en ondubbelzinnig: Yo!

Deze column verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine.

Onderdeel van

Bekijk ook eens