Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Paulcupido

Muziek inspireert: duistere schoonheid

di 5 jun 2018

Kunstenaar Paul Cupido (1972) maakte een werk geïnspireerd door het concert van Sir Simon Rattle op 5 juni. Hij dirigeerde de Berliner Philharmoniker in Bruckners Negende symfonie. Dit seizoen nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen vier kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenaar schrijft over dit werk: 'Bruckner maakte bij het componeren van zijn Negende symfonie zowel geestelijk als lichamelijk een crisis door: dat hoor en vóel je. Maar een dirigent als Rattle heeft het talent om zelfs in dit 'duistere' werk samen met zijn orkest nog hoop en schoonheid te vinden. Met deze foto wil ik net als Rattle laten zien dat schoonheid er eigenlijk altijd is. De bloem keert in dit beeld meerdere malen terug. Als een bleke herinnering van wat ze ooit was, maar ook als een schoonheid die vol en fel bloeit.

Dit werk is vervaardigd met Riso, een techniek die is te vergelijken met zeefdruk. Het monochrome beeld is vertaald naar goud, een zeer krachtige kleur met een duidelijke richting, op matzwart papier. Door de kleine afwijkingen in het eindresultaat, maakt Riso drukken elk werkstuk een beetje uniek. Net zoals de uitvoerders en dirigent aan elk concert iets eigens, iets unieks meegeven.'

Over de kunstenaar
De fotokunst van Paul Cupido (1972) is een reflectie van zijn zoektocht naar innerlijke vrede, waar stille berusting altijd wordt gevolgd door nieuwe onrust. Vanuit die paradoxen van het leven zoekt Cupido in zijn fotografie naar de schoonheid in het vergankelijke. In 2017 studeerde Cupido cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam met de eerste aflevering van zijn multimediale project 'Searching for Mu'. Zijn verstilde beelden, abstracties, de eenvoud, de poëtische symboliek en het veelvuldig gebruik van zwart-wit refereren sterk aan de Japanse fotografie.

Cupido werd in 2017 uitgenodigd als 'artist-in-residence' op het Belfast Photo Festival en won dat jaar ook de 'Hariban Juror's Choice Award'. Het prestigieuze GUP Magazine nam werk van hem op in de editie 'New Dutch Talent 2018'.