Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Paulcupido 1280x608

Muziek inspireert: een beeld dat bevrijdt

do 3 mei 2018

Kunstenaar Paul Cupido (1972) maakte een werk geïnspireerd door het concert van Sir John Eliot Gardiner op 8 mei. Op de lessenaars stonden die avond cantates van J.S. Bach. Dit seizoen nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen vier kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenaar schrijft over dit werk: 'Je gehoord voelen. Dat is wat luisteren naar Bach betekent. Hoe onweerlegbaar, die samenstelling van klanken. Zo gedetailleerd. Zo irriterend, vergend, veeleisend. En toch: zijn complexe composities hebben ook de kracht te verlichten. Als een zwaar fundament dráágt de muziek juist de luisteraar en geeft hem alle ruimte van daaruit te bewegen. Naar binnen, of naar buiten. Bachs wiskundige precisie in composities biedt een veilig houvast als uitgangspunt. Hij schept de wortels. En het omhulsel? De gedachten? De reis? Dat is aan de luisteraar.

Als fotograaf vraag ik: Wat is een compositie? Is dit mijn aanreiking van een gegeven, of een aanraking? Is dit het eind of de start van een zoektocht? Met dit beeld wil ik de kijker meevoeren op een trilling. Een voelbare, natuurlijke frequentie van binnenuit, die bevrijdt. Een beweging die je in één adem weer veilig mee naar binnen kan laten bewegen, de compositie in. Weg van het beeld. Naar de troostrijke gedachte dat alles wat zwaar, groot en standvastig of vastgeroest is, ook simpelweg uiteen kan spatten tot kleine deeltjes van zichzelf, vol hervonden levenskracht en lichtheid. Of zijn het elementaire deeltjes die terugvallen naar de basis en zo alsnog een samenhangend geheel kunnen vormen?

Voor dit werk heb ik gebruik gemaakt van Riso, een techniek vergelijkbaar met zeefdruk. Riso zorgt voor kleine afwijkingen in het eindresultaat. Dat maakt elk werkstuk een beetje uniek, net zoals de uitvoerders aan elk concert iets eigens, iets unieks meegeven.'

Over de kunstenaar
De fotokunst van Paul Cupido (1972) is een reflectie van zijn zoektocht naar innerlijke vrede, waar stille berusting altijd wordt gevolgd door nieuwe onrust. Vanuit die paradoxen van het leven zoekt Cupido in zijn fotografie naar de schoonheid in het vergankelijke. In 2017 studeerde Cupido cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam met de eerste aflevering van zijn multimediale project ‘Searching for Mu’. Zijn verstilde beelden, abstracties, de eenvoud, de poëtische symboliek en het veelvuldig gebruik van zwart-wit refereren sterk aan de Japanse fotografie.

Cupido werd in 2017 uitgenodigd als ‘artist-in-residence’ op het Belfast Photo Festival en won dat jaar ook de ‘Hariban Juror's Choice Award’. Het prestigieuze GUP Magazine nam werk van hem op in de editie ‘New Dutch Talent 2018’.

Paulcupido 1280x608