Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Cupido 1280x608

Muziek inspireert: een kunstwerk over Bachs Matthäus-Passion

ma 15 apr 2019

Kunstenaar Paul Cupido (1972) maakte een werk geïnspireerd door de Matthäus-Passion van Bach. Op dinsdag 16 april dirigeert Philippe Herreweghe dit meesterwerk in de Grote Zaal. Ook in seizoen 2018-2019 nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen een aantal kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenaar schrijft over dit werk: 'Voor Philippe Herreweghe is het dirigeren van de Matthäus een vaste waarde in zijn werk. De compositie over de lijdensweg en het sterven van Jezus is voor de dirigent altijd onvoorspelbaar in de uitvoering. In deze foto zoek ik de troost van de opoffering in gele ‘Sacrifice Leaves’. Aan elke mangroveboom zitten tussen alle bladeren een aantal opofferingsblaadjes die het zout van de hele boom opnemen. Daarna worden ze geel, sterven en vallen ze af. Zo kan de rest van de boom blijven leven. Jezus nam ook al het kwaad en de zondes van de mensheid op zich en bracht vergiffenis.

Beroering, gramschap, nederigheid, tumultueuze stiltes en vreed-zame verademing. Verwondering, wanhoop, duizelingwekkende liefde en wankelende zelfbeschouwing. Verzengend en verscheurend. Twijfel en daadkracht. Geliefd en gehaat. Maken we onze levens een lijdensweg door de vrees voor de dood en blijven we daarom vechten, najagen, veroveren en verliezen? Waarom, wanneer dit de enige zekerheid in ons leven is? Ligt de verlossing in het achterlaten van het idee dat alles maakbaar is? Waarom zijn we niet barmhartig over onze onvolmaaktheden, waarom zijn we niet lichtvoetiger in mededogen tonen aan geliefden die ons pijn deden. Neem het zout op en laat het gaan. Laat het wegstromen.'

Over de kunstenaar
De fotokunst van Paul Cupido (1972) is een reflectie van zijn zoektocht naar innerlijke vrede, waar stille berusting altijd wordt gevolgd door nieuwe onrust. Vanuit die paradoxen van het leven zoekt Cupido in zijn fotografie naar de schoonheid in het vergankelijke. In 2017 studeerde Cupido cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam met de eerste aflevering van zijn multimediale project ‘Searching for Mu’. Zijn verstilde beelden, abstracties, de eenvoud, de poëtische symboliek en het veelvuldig gebruik van zwart-wit refereren sterk aan de Japanse fotografie. Cupido werd in 2017 uitgenodigd als ‘artist-in-residence’ op het Belfast Photo Festival en won dat jaar ook de ‘Hariban Juror's Choice Award’. Het prestigieuze GUP Magazine nam werk van hem op in de editie ‘New Dutch Talent 2018’.