Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Paul cupido saint saens 22 maart 2019 1280x608

Muziek inspireert: een kunstwerk over Dvořáks Negende symfonie

di 12 mrt 2019

Kunstenaar Paul Cupido (1972) maakte een werk geïnspireerd door de Negende symfonie van Dvořák. Op vrijdag 22 maart dirigeert Mariss Jansons dit meesterwerk in de Grote Zaal. Ook in seizoen 2018-2019 nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen een aantal kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenaar schrijft over dit werk: 'In zijn Negende symfonie verwerkte Dvořák de indruk die hij opdeed in 'De nieuwe wereld' Amerika. Zónder zijn thuis de Bohemen te vergeten. Deze foto vertelt het verhaal over twee oevers en één rivier.'

'Waarheen?', vroeg het jongetje op de oever. De reiziger keek in de verte. 'Naar de overkant', zei hij en schaafde houtkrullen van de laatste plank voor zijn boot. 'Waarom?' vroeg het ventje. De reiziger haalde z'n schouders op: 'Omdat het er is, maar ik niet kan zien vanaf deze oever wát er is.' Boven hem een wolk. 'Het gaat zo regenen', zei hij en schuifelde met zijn voeten. 'Misschien is het veiliger als ik blijf.'

Het jongetje pakte de hamer en sloeg de laatste dwarsligger van het bootje vast met een nagel. 'Je hebt regen nodig om je boot te laten drijven', zei het kind. 'Zonder water gaan de kieren tussen de planken niet dicht.' Zwijgzaam stonden ze daar. Een tijd zonder minuten, uren of dagen. 'Ik ben altijd hier, aan de oever die je kent', kerfde de jongen in de boot.

Hij ging, de reiziger. De maan leek dichterbij dan de overkant. 'Wie vertelt me de weg?', vroeg hij aan de rivier. Ze zweeg. 'Je bent er al', zei een oude man aan de overkant. Het bootje raakte de oever. 'Maar hier is het ook niet.' De reiziger keerde om en keek terug, naar de overkant waar het jongetje stond. Toch, daar was hij al geweest.

Hij had haar niet gehoord. 'Roei naar het midden van de rivier', zei het meisje dat naast hem was komen zwemmen. 'Daar vinden we wind, en de stroming.' Ze trok hem het water in.

Over de kunstenaar
De fotokunst van Paul Cupido (1972) is een reflectie van zijn zoektocht naar innerlijke vrede, waar stille berusting altijd wordt gevolgd door nieuwe onrust. Vanuit die paradoxen van het leven zoekt Cupido in zijn fotografie naar de schoonheid in het vergankelijke. In 2017 studeerde Cupido cum laude af aan de Fotoacademie Amster-dam met de eerste aflevering van zijn multimediale project Searching for Mu. Zijn verstilde beelden, abstracties, de eenvoud, de poëtische symboliek en het veelvuldig gebruik van zwart-wit refereren sterk aan de Japanse fotografie. Cupido werd in 2017 uitgenodigd als 'artist-in-residence' op het Belfast Photo Festival en won dat jaar ook de 'Hariban Juror's Choice Award'. Het prestigieuze GUP Magazine nam werk van hem op in de editie 'New Dutch Talent 2018'.