Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Darja flamboyant

Muziek inspireert: een kunstwerk over Stravinky's Vuurvogel

di 21 mei 2019

Kunstenares Darja Brouwers (1976) maakte een werk geïnspireerd door De vuurvogel van Stravinsky. Op dinsdag 21 mei dirigeert Mirga Gražinytė-Tyla dit meesterwerk in de Grote Zaal. Ook in seizoen 2018-2019 nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen een aantal kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenares schrijft over dit werk: "Aanschouw de rijke sprookjestuin waar elegantie, mysterie en natuurkrachten samenkomen, het toneel waarin Stravinsky het vuur regelmatig laat oplaaien. We zien een sierlijke danseres die vol passie haar vrijheid verdedigt. Ze staat symbool voor de mythische Vuurvogel: een bovennatuurlijk wezen dat er altijd in slaagt de dood te overwinnen. De enige menselijke emotie die zij kent is angst. De angst om haar vrijheid te verliezen. Van wie is de hand die lijkt te reiken naar haar vrijheid? Is het de hand van de jonge prins Ivan Tsarevitsj die ‘s nachts door de tovertuin van de kwade tovenaar Kosjtsjej zwerft? Of die van dirigente Mirga Gražinytè-Tyla of pianiste Yuja Wang? Zij laten hun handen immers altijd vol passie dansen... De magiër Kosjtsjej, beter bekend als ‘De Onsterfelijke’, is onsterfelijk zolang zijn ziel onaangetast blijft. Maar we zien dat deze betovering is verbroken: het kistje waarin het ei met zijn onsterfelijke ziel wordt bewaard, is gebroken en ligt roerloos in de tovertuin. Kosjtsjej is direct gestorven en laat het paleis leeg achter. De vrijheid is gewaarborgd, het is de hoogste tijd om Prokofjevs’ ziel tot bloei te laten komen: springerig, parmantig, speels, brutaal en vol expressie. Is het dan toch de symbolische hand van Mirga en Yuja, die samen de regie hebben over deze droomvlucht?"

Over de kunstenares
Na haar afstuderen aan de kunstacademie in Maastricht heeft Darja Brouwers (1976) naast het werken voor diverse ontwerpbureaus, ook altijd aan eigen opdrachten gewerkt. Sinds 2013 doet ze dat fulltime. Periodes van illustreren, ontwerpen, onderzoeken en fotograferen wisselen elkaar af, soms gebeurt het allemaal tegelijk. De illustraties van Darja worden omschreven als ‘anders’, stoer, poëtisch en met een edge. Haar pentekeningen ontstaan vanuit een klein detail dat haar aandacht trekt of een bepaalde lichaamshouding. Tijdens het maken ontstaat dan langzaam een verhaal in haar hoofd dat ze vervolgens zoveel diepte kan geven als ze wil.

Onderdeel van