Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Kunstwerk ontdek

Muziek inspireert: een kunstwerk over Teodor Currentzis

ma 9 apr 2018

Kunstenares Tamara Stoffers (1996) maakte een kunstwerk geïnspireerd door dirigent Teodor Currentzis en de schoonheid, tijdloosheid en kwetsbaarheid van muziek. Dit seizoen nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen vier jonge kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk: De handen zijn het begin van de creatie
De kunstenares schrijft over dit werk: Met ogenschijnlijk wilde gebaren bezweert dirigent Teodor Currentzis zijn orkest. Handen brengen klanken samen, laten de muziek spreken. Zijn overdreven expressies helpen de fijnste nuances naar voren te laten komen uit het muziekstuk. Door zijn manier van dirigeren wordt de uitvoering ook een visueel spektakel: eigenzinnig, vol overgave en energie.

De muzikanten geven zich over aan de dirigent, ze functioneren als organen in een lichaam in balans. In dit veeleisende beroep gaat het niet alleen om talent en beheersing, maar ook om uiterste toewijding. Al die elementen samen maken voor mij de uitvoering van een muziekstuk onvergetelijk en bewonderenswaardig.

Deze vol tederheid getekende hand bespeelt een gedroogd viooltje. Met deze verbeelding van het concert probeer ik de poëzie en kwetsbaarheid van muziek naar voren te brengen, maar ook de bijdrage van elk individu. Want hoewel de instrumenten samen één muziekstuk vormen, zijn het al die verschillende handen die de muziek elk op hun eigen manier tot uitdrukking brengen. Handen zijn het begin van de creatie. Die menselijkheid verleent de muziek haar schoonheid, tijdloosheid en kwetsbaarheid. Als een gedroogde bloem.

Over Tamara Stoffers
Tamara Stoffers (1996) is een beeldend kunstenares met een voorliefde voor tekenen, collages en schilderen. Maar ook andere kunstvormen gaat ze niet uit de weg. Haar werken drukken vaak een gevoel van nostalgie uit, geïnspireerd door de voormalige Sovjet-Unie. Andere werken worden wel omschreven als ‘visuele poëzie’. Tamara studeerde in 2017 af aan de Academie Minerva te Groningen in de richting Autonome Beeldende Kunst. Haar collages zijn onder andere te zien geweest bij Art Rotterdam Week en Stockholm Art Week.

Kunstwerk ontdek